24 / 04 / 2024

Dünyanın kadastrosu İstanbul’da toplanıyor

Dünyanın kadastrosu İstanbul’da toplanıyor

Ülkelerin, harita - kadastro ve coğrafi bilgi teknoloji sektörleri, uzman ve yöneticileri bir ilki gerçekleştirip, 24 Nisan’a kadar İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya geliyor.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek olan Dünya Kadastro Zirvesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin himayesinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından organize ediliyor.



Organizasyon ile dünya nüfusunun yüzde 75’inin henüz sahip olamadığı ve bilgisine erişemediği arazilerin kayıt altına alınmasını sağlayacak yeni çözümler üretmek, ülkelerin arazi yönetim politikalarını ve sistemlerini geliştirecek yeni fikirleri tartışmak hedefleniyor.



Bakanı İdris Güllüce, “İnsan - arazi ilişkisi dünyanın var oluşu ile birlikte başlamış ve medeniyetler boyunca hep önemini koruyarak günümüze kadar devam etmiştir. Bilindiği üzere, arazi yaşamın tabanı olurken, bireyler ve ülkeler için varlık gerekçesi, geleceğin teminatı ve ekonominin temel taşı olmuştur. Toplumlar için araziler bir miras değil, gelecek nesillere aktarılacak emanetler olarak görülmüştür. Bu nedenle daha güvenli ve sağlam bir gelecek için, arazilerin mülkiyet hakları teminat altına alınarak, sürdürülebilir anlamda kullanılmaları gerekmektedir. Nitekim bugün, mülkiyet hakkı bir insanlık hakkı olarak görülmektedir. İşte tüm bunları sağlamak tapu-kadastronun temel görevidir” dedi.

30 bakan geliyor


Zirve için 85 farklı ülkeden 3000’e yakın katılımcı İstanbul’da bir araya gelecek. 30’a yakın ülkenin bakan düzeyinde yer alacağı 50 resmi delegasyonla özel bir de “Dünya Kadastro Zirve” yuvarlak masa toplantısı yapılacak. Zirve sonunda “İstanbul Kadastro Deklarasyonu” yayınlanarak, ülkelere küresel bir çağrı yapılacak.



Milliyet





Geri Dön