19 / 04 / 2024

Dur Yolcu Anıtı bakımsızlıktan dökülüyor!

Dur Yolcu Anıtı bakımsızlıktan dökülüyor!

Polatlı'da Kurtuluş Savaşı 'nı simgelemesi için Kartaltepe bölgesine yaptırılacak olan dev " Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı " yapım süreci krize dönüştü. Genelkurmay ile ressam M. Vural Yurdakul mahkemelik olunca, anıtın rölyefleri kayboldu.



Polatlı'da Kurtuluş Savaşı'nı simgelemesi için Kartaltepe bölgesine yaptırılacak olan dev "Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı" yapım süreci krize dönüştü. Genelkurmay ile ressam M. Vural Yurdakul mahkemelik olunca, anıtın rölyefleri kayboldu, dev Mehmetçik heykelinin parçaları döküldü ve tamamlanamayan anıtın açılışı yapılamadı. 


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 6 Ağustos 2008 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Biııali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç katıldığı bir törenle açılışı yapılan ancak tamamlamayan anıt ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Yılmaz, söz konusu anıtın bakanlıkça yaptırılmadığı vc bakanlık envanterinde bulunmadığı için bakım ve onarımının yapılmadığını belirtti. Yılmaz, "Dur Yolcu Mehmetçik Anıtf'nın temelinin 2007 yılında atılmasına karşın Genelkurmay Başkanlığı ile sanatçının arasındaki hukuki anlaşmazlık nedeniyle anıtın tamamlanamadığını bildirdi. 


HUKUKİ VE MALİ SORUNLAR 


Heykeltıraş Prof. Dr. Sait Rüstem tarafından yapılan 32 metre yüksekliğindeki ve Türkiye'nin en büyük anıtı olarak nitelendirilen "Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı"nın savaşı tasvir eden rölyefleri kayboldu, rölyefleri tutan profil demirler ise yerlerinden sökülerek çevreye saçıldı. Mehmetçik heykelin ise parçaları dökülmeye başladı. Aynı tarihte temeli atılan ve kaba inşaatı da biten Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi ise hukuki ve mali sorunlar nedeniyle tamamlanamadı. 


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön