18 / 04 / 2024

Düşen faizler konut sektörünü hareketlendirdi!

Düşen faizler konut sektörünü hareketlendirdi!

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, Merkez Bankasının faiz indiriminin konut kredisi faizlerine yavaş yavaş yansımaya başladığını belirterek piyasa hareketlendi dedi.



Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, Merkez Bankasının faiz indiriminin konut kredisi faizlerine yavaş yavaş yansımaya başladığını belirterek, "Ramazan ayının biraz daha durgun geçmesini bekliyorduk ancak konut kredi faizleri tekrar 0,90 seviyelerini görünce piyasa hareketlendi" dedi. 


Taylan, faiz oranlarının yüksekliği ve ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle bu dönemde konut satışı beklentilerinin kötü olduğunu söyledi. 


1 AYDA 93 BİNLİK SATIŞ 


TÜİK), Haziran ayma ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen ay konut satışlarında İstanbul 19 bin 252 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 20,7) sahip oldu. İstanbul'u 10 bin 437 konut satışı (yüzde 11,2) ile Ankara, 5 bin 410 konut satışı (yüzde 5,8) ile  İzmir  izledi. Haziran'da 92 bin 936 konut satıldı. 


YABANCININ İLGİSİ ARTTI 


Haziranda konut satış sayısının düşük olduğu iller ise sırasıyla 14 konut ile Hakkari, 15 konut ile Ardahan ve 20 konut ile Bayburt oldu. Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışı payı yüzde 34,5 oldu. Haziran'da 32 bin 29 konutun satışı ipoteldi olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 7 bin 287 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. 


Merkez Bankası'nın faiz indirimi reel sektörde etkisini gösterdi. Konut sektöründe satın alma yönünde artış görülürken Haziran ayında 93 bin konutun satılması dikkat çekti. 


Yeni Şafak 


Geri Dön