24 / 04 / 2024

Düşen kredi faizleri konuta talebi canlandırdı!

Düşen kredi faizleri konuta talebi canlandırdı!

Konutta 2005 yılındaki seviyeye geri dönen kredi faizleri, bekleyen tüketici talebini canlandırdı



Satış ofislerini ziyaret edenlerin sayısı 2'ye katlandı. Konutta satışların artması, sıkıntılı bir dönem geçiren 254 sektöre de nefes aldıracak...Emlak piyasasını ve inşaat sektörünü, düşen konut kredisi faizlerinin heyecanı sardı. Emlak ve satış ofislerini ziyaret edenlerin sayısı, kredi faizinde indirim yarışının başladığı geçen haftadan bu yana ikiye katlandı. İnşaatçılar satışların ve ilginin canlanmasından memnun.

Geçen hafta Kartal'da yeni bir konut projesinin satışına başlayan Teknik Yapı CEO'su Teoman Metehan, satış ofislerine gelen yoğun ilgi sayesinde birinci etap için planladıkları satışı hedeflenen zamandan önce gerçekleştireceklerini söyledi. Yoğunluğun 2-2,5 kat arttığını belirten Metehan, ofisi günde 80-100 kişi ziyaret ettiğini, çok daha fazla müşterinin de telefonla ofisi aradığını anlattı.

YAZ DURGUNLUĞU AŞILDI

 Yaz aylarında genelde durgunluk yaşanmasına rağmen, emlak piyasasının faizler sayesinde açıldığını anlatan Metehan, inşaattaki hareketlenmenin Türk ekonomisine dinamizm getirerek, kendisine bağlı 254 sektörü canlandıracağını vurguladı. Türkiye'de inşaat sektörü ekonomik hacmin yüzde 30'unu tek başına yaratarak, cam, çimento, kum, tuğla, hazır beton, ev tekstili gibi 254 farklı sektörün de ayakta kalmasını sağlıyor.

İYİ BİR NOKTA

Faizlerin düşmesiyle birlikte, kendilerinin de bankalarla yaptıkları özel anlaşmalar sayesinde tüketiciye daha uygun faizler sunabildiğini anlatan Metehan, "Mortgage sistemi çıktığında yüzde 0.60'lara inmesi beklenen faiz, şu anda 0.99 seviyesinde.

Bu da piyasayı açmak için iyi bir nokta. 5 yılın üzerindeki faizler yüzde 1.15'ler seviyesinde, asıl bu faiz yüzde 0.70'lere düşerse işte o piyasayı çok farklı noktalara getirir" dedi. Piyasada 0.99 faiz seviyesinin 2005 yılında kısa bir süre görüldüğünü anlatan Metehan, daha sonra faizlerin yönünü yukarı çevirdiğini anımsattı.
Selma ŞENOL/Bugün


Geri Dön