24 / 04 / 2024

Düşük faizler kredili ev satışlarını artırdı!

Düşük faizler kredili ev satışlarını artırdı!

Konut kredi faizleri firmaların ve bankaların girişimiyle yüzde 0.70’e inince kredili satış Ekim’de yüzde 71.8 artarak 48 bin 110’a çıktı ve rekor kırdı. Ekim’de Türkiye genelinde 130 bin 274 konut satıldı.



Konut satışları, kredi faiz oranlarının düşmesiyle şaha kalktı. Ağustos ayından itibaren hem konut firmalarının hem de bankaların girişimiyle faiz oranları yüzde 0.70’e kadar gerileyince, krediyle satış Ekim’de, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.8 artarak 48 bin 110’a çıktı ve rekor kırdı. Konut satış istatistiklerinin aylık olarak açıklanmaya başladığı Ocak 2014’ten bu yana, kredili satışlar ilk kez 48 bin seviyesini gördü. En son 1.5 yıl önce kredili satışlar 46 bin seviyesine çıkmıştı.

 

10 ayda 1.1 milyon satış 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerinde en dikkat çeken veri kredili satışlar oldu. Konut satışları 2016’da bir önceki yılın gerisinden geliyordu ve yüksek faizler nedeniyle kredili satışlar da düşük seyrediyordu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ekonomide çarkları döndürmek isteyen Emlak Konut GYO ve GYODER’in başlattığı kampanyada faizin yüzde 0.70’e düşmesi satışları tetikleyen ilk unsur oldu. Ardından hükümetin bankalara ‘faiz indirin’ çağrısı geldi ve bankalar 5 yıllık vadede faizi yüzde 0.90’a çekti. Son olarak konut kredisinde banka payının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması krediyle ev alacaklar için avantaj sağladı. Bu da kredili satışlara dolayısıyla da konut satışlarına Ağustos’tan itibaren üst üste patlama yaşattı.

 

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında 27 bin 996 konut krediyle satılmıştı.  Bu yıl kredili satışlar yüzde 78.1 artışla 48 bin 110’a kadar tırmandı. Bu rakam, konut satışları için bir ilk. Söz konusu düzenlemelerin etkisiyle kredili satışlarda tüm zamanların rekoru kırılmış oldu. 

 

Ekim’de Türkiye’de 130 bin 274 konut satıldı. Bir önceki aya göre yüzde 19.6, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.1 artış oldu. Bir önceki yıl 1 milyon 40 bin seviyesinde olan 10 aylık satışlar, bu yıl 1 milyon 66 bine yükselerek, geriden geldiği yılda öne geçmeyi başardı.

 

Konut firmaları ve bankalar hep birlikte satışı yükseltti 

Sektör temsilcileri konut satış istatistiklerini şöyle değerlendirdi:

 

- SurYapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Konut üreticileri, bankalar ve hükümetin desteğiyle hep birlikte bu tabloyu yakaladık” diyerek, şöyle devam etti: “Bu üst üste 3’üncü ay. Biz de Sur Yapı olarak Eylül ayında Ekim’e göre yüzde 50 daha fazla konut sattık. Kendimize güvenirsek, faizleri de mümkünse sıfıra değilse sıfıra en yakın noktaya çektiğimizde, ihtiyaç sahiplerini konuta erişebilir hale getiriyoruz. Burası çok önemli, konutu biz ihtiyaç sahiplerine yapmalıyız.”


Düşük faizler kredili ev satışlarını artırdı!

 

- KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, şunları söyledi: “Ekim ayı, gayrimenkulun satış ve pazarlamasının iyi olması gereken aylardan bir tanesi. Geçen yıla göre ciddi artış sağlamasının nedeni de sektörün kendine güveni, ekonomiye güveni ve dik duruşunun karşılığı. Faizlerin yüzde 1’in altına düşmesi de ikinci bir etken. Asıl etken de bana göre, konut alıcısı akıllı bir strateji uygulamaya başladı. Döviz ciddi oranda arttı, kur artışını yavaş yavaş yatırıma çevirmeye başladı. Konut yatırımcısı dövize göre pozisyon alıyor.”


Düşük faizler kredili ev satışlarını artırdı!

 

- Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, önceden tüketicilerin talebi olduğunu ancak erişimle ilgili problemleri bulunduğunu belirterek, kampanyalar ve düşen konut kredisi faizlerinin bunu erişilebilir hale getirdiğini söyledi.  


Düşük faizler kredili ev satışlarını artırdı!


Vatan


Haber Güneydoğu Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Ekimde konut satışları 130 bini aştı. Yüzde 1 'in altına düşen kredi faizleriyle birlikte ipotekli satışlar adeta patladı. Yıllık rekora kesin gözüyle bakılıyor.


YÜZDE 1 'ın altına inen konut kredisindeki faiz oranları, ipotekli satışlar olarak bilinen konut kredili satışlarda tüm zamanların rekorunu getirdi. Nisan 2015'de 46 binle en yüksek seviyesine ulaşan kredili satışlar, ekimde, geçen yıla göre yüzde 72 artışa imza atarak 48 bini aştı. 130 bin 274'lik toplam satış rakamı ise son yılların en iddialı ekimlerinden birine işaret etti. TÜİK'in açıkladığı bu satış, geçen yılın aynı ayma göre yüzde 25.1 artışı gösteriyor. Yüzde 1 oranını 'psikolojik sınır' kabul eden vatandaş, yüksek faiz yüzünden öteledığı konut alımına yeniden sarılmış oldu. 3 ay önce yüzde 1.20'yi gören 120 ay vadeli faizler, şimdilerde 0.90'a indi. 


'Alıcının güveni tam' 


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 120 ayda 0.70 faiz oranı gibi avantajlar barındıran konutta 'tarihi kampanya "nın bu rakamda nemli etkisinin olduğunu söyledi. Ekimde 900 milyon lira parasal değeri olan 864 bağımsız birim satışı yaptıklarını belirten Kurum, "Geçtiğimiz günlerde satışa sunduğumuz Gebze projesinde 1.850 konuta 2.5 kat başvuru geldi. Böyle olağanüstü bir dönem yaşayan ülkemize vatandaşın güveni tam. dolardaki yükselişten dolayı bir durağanlık yaşansa da, konut satışlarını yeni bir hareketlenme bekliyor" dedi. 


'Talep var, erişim yok'


'Talep var ancak erişimle ilgili problemler vardı' diyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alı Ağaoğlu, kampanyalar ve düşen faizlerin konutu erişilebilir hale getirdiğini söyledi. Ağaoğlu, şöyle devam etti: "Türk insanında bir şey var: 'Dünyada mekan ahrette iman' diye. Piyasanın dalgalı olduğu dönemde en istikrarlı yatırım gayrımenkuldür. 

İnsanlar kendini güvende hissetmek ıçm alıma yöneliyor. Talep sınırsız, balon malon yok. Ama alım gücü sınırlıydı. Kredi faizleri aşağı geldi alım gücü tetiklenmiş oldu. Asıl ihtiyacı olan kesim almaya başladı."


'Getirişi yüksek' 


Sur Yapı'nm Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, projelerine tam gaz devam ettiklerine vurgu yaparak, "Demek kı bu moral ve yatırım ortamının huzuru tüm Türkiye'ye yayılmış. Canlı olan talep bu ortam sağlanınca alışverişe döndü. Türkiye olarak kendimize güveni devam ettirmeliyiz. Dolar kuru indi, çıktı diye uğraşmamalıyız. Gayrımenkulün prim potansiyeli her zaman daha fazla" dedi. 


'Yabancıya teşvik gazı'


 Yabancılara yapılan konut satışı ekimde yüzde 30 azalarak 1.566 oldu. Buradı Irak öne çıktı. Murat Kurum, yabancıya oturma izni veya geçici vatandaşlık gibi kanuni düzenlemeler ve teşviklerle birlikte satışların yıllık 3.5-4 milyar bandından hızla artarak 10 milyarı bulacağını kaydetti. Kurum, "Türkiye çok güvenli bir liman. Ortadoğu, Azerbaycan, yakın Avrupa herkes Türkiye'nin geleceğine inanıyor. Ciddi manada oturumla ilgili talepler olacaktır. Bunu iyi yönetmek lazım" dedi.


Güneydoğu Ekspres


Geri Dön