25 / 04 / 2024

Düşük fatura için cimri buzdolabı!

Düşük fatura için cimri buzdolabı!

Türkiye’de toplam enerjinin yüzde 24’ü evlerde kullanılıyor. Bu nedenle beyaz eşyaları satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufuna bakmak da önemli...




Küresel Isınma, enerji kaynaklarının tükenmesi, çevre kirliliği gibi olumsuz faktörler enerji tasarrufuna olan ilgiyi her geçen gün arttırıyor. Beyaz eşya markaları da bu akıma uyarak, enerji tüketimi düşük beyaz eşya modellerini piyasaya sürüyorlar. Peki, enerji tasarrufu özelliğine sahip olduğu belirtilen beyaz eşyalar gerçekten işe yarıyor mu? Bunu Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk’e sorduk. Öztürk, beyaz eşyayı bir üst sınıfa taşımanın enerji faturasını yarı yarıya azaltacağını söylüyor. Ancak yine de evdeki tüm beyaz eşyanın değişmesinin ciddi bir maliyet olduğuna dikkat çeken Öztürk’e göre, beyaz eşyada daha verimli ürünlere geçilirken, uzun vadeli ödeme planları gibi ilk alırken destekleyici bir model yaratılması gerekiyor.


FATURA AZALIYOR





Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanlığı tarafından verilen Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri (SEVAP) kategorisinde birincilik ödülünü alan Arçelik’in Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk ile beyaz eşya sektöründe enerji verimli ürünleri ve tasarrufu konuştuk. Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin yüzde 24’ü evlerde kullanılıyor. Bu açıdan evlerde kullanılan ürünlerin enerji seviyelerinin iyileşmesinin önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları söylüyor: “Bir başka önemli nokta ise eğer biz evlerdeki enerji kullanımını azaltabilirsek, elbette bireylerin faturaları azalıyor ama ülkemizin toplam enerji ihtiyacı da azalıyor. Devletimizin enerjiye yapacağı yatırımların azalması aslında okul, hastane, yol, altyapı alanlarına daha çok katkı, yatırım anlamına geliyor. Ülkemiz kaynaklarını enerji ihtiyacını karşılamaktan ziyade aslında ülkenin refahı ve gelişmesi için başka yerlere harcayabilir hale geliyor.”


GERİ DÖNÜŞÜM SANATI


Arçelik’in 2010’dan bu yana ürünlerin enerji kullanım miktarlarını yarı yarıya azalttığını anlatan Öztürk, “2010’da ürünlerimizin yüzde 78’i A enerji sınıfı iken, geçen yıl  % 83’ü A+ ve % 16’sı da A++ olmuş durumda. Bu çalışmaları sadece Türkiye’de yapmıyoruz. Güney Afrika’da güneş enerjisiyle çalışan buzdolaplarını geliştirdik” diyor. Türkiye’de beyaz eşya geri dönüşüm tesisi kuran tek şirket olduklarını söyleyen Öztürk, “Eskişehir ve Bolu’da iki tane geri dönüşüm tesisimiz var. Geri dönüştürdüğümüz malzemeleri kullanarak yapılan özel tasarımlı sanatsal çalışmaları Contemporary İstanbul’da sergiledik”  diyor.


EVDE BUNLARA DİKKAT EDİN!


ELEKTRİKLİ ev aletlerini kullanırken yapılacak küçük değişiklikler, enerjiyi daha verimli kullanma imkânı sunarken, iklim değişikliği ile mücadeleye de katkı sağlıyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), bu yöntemlerden bazılarını şöyle sıralıyor: 


BUZDOLABI


 Buzdolabını, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından ve güneş ışınlarından uzağa yerleştiriniz


 Buzdolabını yerleştirirken arkasında ve yanlarında boşluk bırakınız


 Buzdolabının kapılarını uzun süre açık bırakmayınız


 Buzdolabına konulmadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarınız


 Buzdolabına sıcak yemek veya içecek koymayınız


ÇAMAŞIR MAKİNESİ


 Çamaşır makinesini, kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırınız (Çamaşırların üzerine bastırıp, çamaşır ile tambur arasındaki boşluğun yaklaşık bir karış olması ile belirleyebilirsiniz)


 Fazla deterjan koymayınız


 Çamaşırlarınızı düşük sıcaklıklarda yıkayınız


 Çamaşırlarınızın kiri ya da miktarı az ise ekonomik/ hızlı programları tercih ediniz


 Çok kirli ve lekeli olmayan çamaşırlarınız için ön yıkama ve yüksek sıcaklık kullanmayınız


BULAŞIK MAKİNESİ


  Bulaşık makinenizi, kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırınız


 Az miktarda bulaşık yıkarken ekonomik programları tercih ediniz


 Bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce bulaşıklardaki kaba atıkları temizleyiniz


 Bulaşıklarınızı düşük sıcaklıklarda yıkamayı tercih ediniz


FIRIN


 Fırınları yanıcı ortamlardan uzağa yerleştiriniz


 Pişirme sürecinde, fırın kapağını gerekmedikçe açmayınız


 Donmuş bir yiyeceği fırında pişirmeden önce çözülmesini sağlayınız


İNSANİ GELİŞİM ZİRVESİ İSTANBUL’DA


İNSANİ Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) Act* Human İnsani Gelişme Zirvesi, İstanbul 600 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Zirvede Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent “Gelecek; Sosyal Şirket” hakkında önemli paylaşımlarda bulunurken, 21. yüzyılın en sıra dışı kitaplarından biri Sapiens ve Homedeus’un yazarı Yuval Noah Harari insanlığı bekleyen gelecek hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Zirvede sivil toplum kuruluşları ile şirketlerin birbirlerini daha iyi tanımasını sağlayacak bir özel sektör-sivil toplum buluşması sağlandı. 


TÜRKİYE DÜNYANIN EN AKILLI ŞEHİRLERİNİ AĞIRLAYACAK


ŞEHİRCİLİK konusunda kamu politikalarına katkı sağlayan, akıllı şehirlerle ilgili Türkiye’de pilot yatırım çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu Kamu Teknoloji Platformu (KTP) tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek “Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı”, 1 Mart 2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek. “Şehirler İçin İnovasyon ve Değişim Zamanı” temasının ele alınacağı etkinlikte, geleceğin yaşamı ve şehirleri masaya yatırılacak. Konferansın bu yılki konuk ülkesi Katar olacak. Dünyanın sıfırdan kurulan ilk akıllı şehri olarak tarihe geçen Lusail City tecrübesi paylaşılacak. 


TUVALETTE ÖMÜR GEÇİYOR… 


İSVİÇRELİ tesisat devi Geberit, bu yıla ilginç bir slogan ile merhaba diyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, araştırmalar bir insanın yılda ortalama 2 bin 500 kez tuvalet kullandığını ve ömrünün 3 yılını tuvalette geçirdiğini gösteriyor. Bu nedenle hijyen ve ürün kalitesi yaşam alanlarımız için üst seviyede önem kazanıyor. Buradan yola çıkarak şirket 2017 için sloganını  ‘Zaman geçer, kalite kalır’ olarak belirlemiş. Açıklamaya göre, Ar-Ge çalışmaları sayesinde çift kademeli deşarj sistemleri ile son 5 yılda 2 milyon metreküp su tasarrufu sağlayan Geberit, 2020’ye kadar ürünlerin üretim esnasında çıkardıkları karbondioksit miktarını ve çevreye olan diğer etkileri ve ürünleri kullanırken harcanan su miktarını yaklaşık yüzde 15 oranında azaltmayı hedefliyor.



Hürriyet



Geri Dön