25 / 04 / 2024

Duygu Erten: Antalya 10 yıl sonra kaçılacak şehir olacak!

Duygu Erten: Antalya 10 yıl sonra kaçılacak şehir olacak!

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Duygu Erten, Antalya'nın 10 yıl sonra 'kaçılacak şehir' haline geleceğini söyledi.



3'ncü Antalya Uluslararası Bianeli kapsamında düzenlenen 'Mimarlık, Bina, İklim ve Gelecek' konulu konferansta konuşan İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Dr. Duygu Erten, Antalya'nın 10 yıl sonra 'kaçılacak şehir' haline geleceğini söyledi. 3'ücü Antalya Uluslararası Bianeli kapsamında düzenlenen 'Mimarlık , Bina, İklim ve Gelecek' konulu konferansta konuşan İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Duygu Erten, Antalya'nın 10 yıl sonra 'kaçılacak şehir' haline geleceğini söyledi. 5 Ekim Dünya Mimarlar Günü nedeniyle düzenlenen konferansta mimarlığın geleceği yanında iklim ve bina konuları da ele alındı. 


YEŞİL BİNAYA TALEP ARTIYOR 

Khan Otel'de gerçekleştirilen konferansta konuşmacı olarak yer alan İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümünden Duygu Erten, yapı sektöründe özellikle çevreye duyarlı binalara taleplerin arttığını belirterek, bu talep sonucunda ortaya çıkan 'Yeşil Bina Sertifikası 'hakkında detaylı bilgiler verdi. Türkiye'de yapı sektöründe dengelerin henüz oturamamış olduğuna değinen Erten, "Hala inşaatlarda işçilerin ölmesi, yüzlerce kişinin göçük altında kalması sektör olarak bizi çok üzüyor" dedi. 


YAŞAM ALANLARI TEHLİKEDE 

Kalkınmanın en önemli lokomotifi olan binaların yaşam alanlarını ciddi derecede tahrip etmesinden yakman Prof. Dor. Duygu Erten, ekonomide önemli yeri olan bu sektörün güçlenmesi için belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğini ve bu konu da mimarlara çok iş düştüğünü ifade etti. Konuşmasmda ağnlıklı olarak yeşil bina uygulamasına değinen Erten, binalarda kullanılabilirlik açısından yeşil bina etiketini önerdiklerini ve bu etiketin emlak sektöründe de oldukça talep gördüğünü söyledi. Erten, buna paralel olarak inşaat sektöründe de ciddi bir artışın söz konusu olduğunu ve özellikle yabancı yatırımcıların kendi ülkelerinde ki standartlara uygun binalar istediklerini kaydetti. 


İNSANLARIN RANTA DUR DEMESİ LAZIM 

Konuşmasmm son bölümünde Antalya'da ki yapılaşmayı değerlendiren Erten, uzun vadede planlama ve strateji konusunda sıkıntılar olduğuna değinerek, "Antalya, öncesinde İstanbulluların kaçtığı bir şehir olarak bilinirdi. 10 yıl soma burası kaçılacak bir şehir olacak. Büyük bir savaş içindeyiz. Bu savaş insanlık ve doğanın savaşı. Yaşadığımız evrenin kısa bir ömrü var. İnsanların ranta dur demesi ve iyilerin bir araya gelmesi lazım" diye konuştu. 


TUĞÇE SARAÇ/Antalya Gerçek Gazetesi


Geri Dön