24 / 04 / 2024

Duygu Erten: Antalya kötü kentleşme örneği sergilemekte!

Duygu Erten: Antalya kötü kentleşme örneği sergilemekte!

En son on yıl önce Antalya'ya geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Duygu Erten, Antalya'nın, bugün gelinen noktada artık kendisinin bir kötü kentleşme örneği sergilemekte olduğunu söyledi



Mimarlar Odası Şubesi'nin, IABA 2015 Antalya 3. Uluslararası Mimarlık Bienali etkinlikleri kapsamında gerçekleştirmekte olduğu konferanslar dizisinin bu haftaki konuğu Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç, Dr, Duygu Erten oldu. Best Westem Plus KHAN Hotel'de düzenlenen konferansta, 'Mimarlık, Bina. iklim ve Gelecek' konulu bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Erten, eskiden kötü kentlerden kaçanlar için adeta bir vaha niteliğinde olan Antalya'nın, bugün gelinen noktada artık kendisinin bir kötü kentleşme örneği sergilemekte olduğunu söyledi.  


HAYAL KIRIKLIĞI 

En son 10 yıl önce gördüğü Antalya'nın, bugünkü haliyle kendisinde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirten Yrd. Doç. Dr. Duygu Erten. "Şehirde yeşili görmek adeta bir mucize haline gelmiş. Denize sırtını döndüp baktığınızda, Türkiye'nin herhangi bir büyük şehrinin algısı var.  Halbuki burası çok özel bir şehir. Biz neden şehirlerimizi bu hale getiriyoruz, planlama neden olmuyor. Neden büyük düşünemiyoruz. Neden her şehir trafik sıkıntısına çarpıyor. Dönüp dolaşıp her şehir aynı sıkıntıyla yoğrulmaya başlıyor. Eskiden İstanbul, Ankara, İzmir'den insanların kaçıp geldiği bu Bodrum ve Antalya gibi şehirlerde, artık bir süre sonra bu kaçınılan şehirlerin problemlerini yaşamaya başlıyor. Halbuki burası çok kıymetli, turizm açısından da çok kıymetli bir bölge" dedi. 


NEREDE YEŞİL ANTALYA 

Yrd. Doç. Dr. Erten, acil olarak atıktan başlayarak yeşil ve ekolojik bir dönüşüme gidilmesi gerekliğini vurgulayarak, "Bunun ilk adımı da binaların yeşil olması. Bunda da mimarlara çok iş düşüyor. Neden binalarımızı bu kadar kötü yapıyoruz. Örneğin atık konusunu düşünecek yapıları neden yapmıyoruz. Nerede yeşil Antalya. Burası cazibesini yitirirse, kirletlirse, denizler kirletilirse bu sefer Antalya'nın altın madeni olan turizm de ölür. Yani bir kaç otelin yeşil dostsu oladuğuna dair kitapçık çıkarmasıyla biz bu işi engelleyemeyiz. Çok daha bütünsel bir bakış açısıyla çözülmesi gerek bir sorunla karşı karşıyayız. Her birey, her bina. her otel. her hastene kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışıyor ancak bu yeterli değil. Bizim uygulanabilir sert kanunlara ihtiyacımız var, Çünkü artık sona geliyoruz" ifadesini kullandı.


BÖYLESİNE TALAN EDİLMEMELİ 

Konuşmasını, "Bu kenti böylesine lalan etmek zorunda değiliz. İnsanların ranta dur diyebilmesi ve bu konuda iyilerin bir araya gelebilmesi gerekiyor. Dünya iyiler ve kötüler olarak ayrıldı ve iyiler dünyayı kurtarmak zorunda" şeklinde konuşan Yrd. Doç. Dr, Duygu Erten, "Türkiye'de bizim kurumsal stratejik planlara ihtiyacımız var. Bu kurumsal stratejik planlar, kişiler değiştikçe değişmemeli. Ortak akılla hazırlanmalı ve her kurumun ilklim değişikliğiyle mücadele edebilecek bir stratejisi olmalı" dedi. 


İYİ ÖRNEKLERE İHTİYAÇ VAR 

Yrd. Doç. Dr. Erten. Türkiye'nin, "yeşil bina' konusunda iyi örneklere ihtiyacı bulunduğuna da dikkat çekerek. "Ben isterim ki Antalya Büyükşehir Belediyesi'de bundan sonra yapacağı bir hastaneyi, okulu, kendi kamu binasını yeşil yapsın Çünkü hiç bir özel sektör kuruluşu kadar rahat değil. Kamu o binanın ömür boyu sahibi ve kaynakları var. O nedenle kaynakların kamudan başlaması lazım. Ya da kamunun teşvik vermesi lazım" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Erten,  TOKİ  ile birçalışmarının bulunup bulunmadığına yönelik soruya ise TOKİ ile 4-5 yıl önce çok görüştük. Onlara yol haritası, şartnamelerin BREEAM sertifikasına göre yapılması konusunda yol gösterdik ancak bugüne kadar henüz bir örnek yaratmadılar" yanıtını verdi. 


YEŞİL BİNA SERTİFİKALARI ÖKSÜZ KALMIŞTIR 

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirmesini ve inşaatlarda çalışan işçilerin kaybettikleri hayatları sektör olarak büyük bir üzüntü ile karşılamakta olduklarını da vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Duygu Erten, şunları söyledi; "Bu kadar büyük bir pazarda yeşilin oranı hala çok düşük olsa da inşaat hacminden dolayı dünyada LEED sertifikası başvurularında ilk sıralamada 9. olan bir ülkeyiz. Şu anda 377'e yakın proje yeşil bina sertifikaları almaya çalışıyor ve 110'nun üzerinde proje bunu aldı, Ancak işçi kazalarının olduğu binaların yeşil bina sertifikaları öksüz kalmıştır." 


Antalya Hilal


Geri Dön