27 / 04 / 2024

Düzce Üniversitesi'nde fetal araştırma merkezi kurulacak!

Düzce Üniversitesi'nde fetal araştırma merkezi kurulacak!

DÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Amerika 'da faaliyet gösteren Cincinnati Çocuk Hastanesi ve Tıp Merkezi arasında fetal cerrahi alanında prensip anlaşması imzalandı. Bu kamsamda Türkiye'de ilk defa fetal araştırma merkezini DÜ'de kurulacak




Düzce Üniversitesi (DÜ)  Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Amerika'da faaliyet gösteren Cincinnati Çocuk Hastanesi ve Tıp Merkezi arasında fetal cerrahi alanında prensip anlaşması imzalandı.


DÜ Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Duru, gazetecilere yaptığı açıklamada, fetal cerrahinin anne karnındaki bebeğe doğmadan önce uygulandığını söyledi.


Üniversite bünyesinde fetal araştırma merkezi kurmayı düşündüklerini anlatan Duru, fetal cerrahinin dünyada yeni uygulanmaya başlandığını dile getirdi.


"Bu konuda 3 aydır çalışıyoruz" diyen Duru, şunları belirtti:


"Amerika’daki merkezde araştırmalar devam ediyor. O merkezle üniversitemiz ortak hareket etme konusunda prensip anlaşmasına vardık. Orada benim önerimle başlayan bir araştırma destek aldı. Bu araştırmanın devamı için şubatta Amerika’ya gideceğim. Amerika’dan gelecek fetal cerrahi ekibiyle DÜ Tıp Fakültesi’nde fetal ameliyatları başlatacağız. Bununla ilgili altyapıyı oluşturmak için karar aldık. Üniversitemizde bu konuyla ilgili araştırma merkezi kurmayı düşünüyoruz. Fetal araştırma merkezi, Türkiye’de ilk kez bu konuda atılan bir adım olacak. Bunu da üniversitemizin gerçekleştirmesi, oldukça sevindirici bir durum."


İspanya’da da fetal cerrahi ameliyatları yapıldığını ancak diğer Avrupa ülkelerinde henüz bu konuyla ilgili çalışma başaltılmadığına dikkati çeken Duru, "Düzce'de kurmayı planladığımız araştırma merkezinde değişik bölümlerden klinisyenler olacak. Fetal gelişim ve anomalilerle ilgili araştırma yapabilecek araştırmacılar olacak. Dışarıdan da araştırmacı kabul edebileceğiz.  Araştırmalar merkezin bünyesinde devam ederken, kliniğe yönelik fetal tedavi ya da cerrahi uygulama da bu merkezde yapılabilecek. Böyle bir merkez Türkiye’de ilk kez olacak.  Bu konuya gönül vermiş durumdayız" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön