28 / 03 / 2024

DYO Mesleki Yeterlilik Belgesi veren ilk boya markası oldu!

DYO Mesleki Yeterlilik Belgesi veren ilk boya markası oldu!

DYO sadece yetkilendirilmiş kurumlardan alınabilen MYK onaylı Mesleki Yeterlilik Belgesi, hem ustaya hem işverene kazandırıyor. Üstelik inşaat sektöründe çalışanlar için yasal olarak alınması zorunlu bir belge...



Her işin hakkını vererek yapan bir ustası var… Kendine güvenen, “ben işimi iyi yaparım” diyen boya ustalarının, Avrupa Birliği standartlarına göre oluşturulmuş Ulusal Meslek Standartlarında tanımlanan bilgi, beceri ve yetkinliklerini ispatlayarak ustalıklarını belgelendirecekleri yeni bir adresleri var: DYO… Sadece yetkilendirilmiş kurumlardan alınabilen MYK onaylı Mesleki Yeterlilik Belgesi, hem ustaya hem işverene kazandırıyor. Üstelik inşaat sektöründe çalışanlar için yasal olarak alınması zorunlu bir belge. Ustalığını belgelendirenler işe alımlarda öncelik kazanırken, belgesiz işçi çalıştıran işveren de ciddi para cezaları ile karşı karşıya. 

 

Boya sektöründe öncü bir rol üstlenen DYO, bir ilki daha gerçekleştirerek Türkiye çapındaki 35 binin üzerindeki boya ustasının Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarının önünü açacak önemli bir adım attı. TS-EN ISO/IEC 17024 Standardı kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu’ndan akredite edilerek MYK tarafından yetkilendirilmiş DYO Akademi Belgelendirme Bölümü inşaat boyacılarının başvurularına hazır. 

 

Boya uygulamasında kalite düzeyini yukarıya taşıyacak olan Mesleki Yeterlilik Belgesi konusundaki çalışmalarına yaklaşık bir yıl önce başlayan DYO, bu süreçte hızlı yol kat etti ve boya sektöründe ilk olmayı başardı. Yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlıklarını tamamlayarak öncelikle TS EN ISO/IEC 17024 standardı şartlarına uygun MYK11UY0023-3 Ulusal Yeterliliği kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) Akreditasyon Sertifikasını aldı. Ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu’na yaptığı yetkilendirme başvurusu da kabul edilerek, inşaat boyacılarına yönelik ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme yapma konusunda resmen yetkilendirildi ve bu alanda ülkemizdeki 21’inci kuruluş oldu. 

 

DYO Akademi Belgelendirme Bölümü bundan böyle teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan sınavları geçerek mesleki becerilerini ve yeterliliklerini ispatlayan inşaat boyacılarının, MYK onaylı Mesleki Yeterlilik Belgesi kazanmalarını sağlayacak.   

 

Mesleki yeterlilik hangi iş alanı olursa olsun çalışanlar ve işverenler için önemli bir konu. Tüm sektörlerde nitelikli iş gücünün istihdamı ekonominin de sağlam temeller üzerinde büyümesini sağlıyor. Türkiye, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) öncülüğünde, Avrupa Birliği’ndeki standartlar da göz önüne alınarak Ulusal Meslek Standartlarını oluşturuyor. Mesleki Yeterlilik;  ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim ile öğretim programlarının buna göre hazırlandığı ve işgününün belgelendirildiği bir sistem. Yetkilendirilmiş kurumların sınavlarını geçerek başarılı olanlar ise MYK tarafından onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almaya hak kazanıyor. Bu belge, kişinin standartlarla tanımlı mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olduğunun ispatı anlamına geliyor. 

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi, boya ustalarına da büyük avantajlar sunuyor. İnşaat sektöründe çalışanlar için bu belgenin alınması yasal olarak zorunlu. Ustalığını belgelendirenler, işe alımlarda öncelik kazanırken, hayat boyu öğrenme amaçlandığından çalışanlar için de mesleki becerilerini ölçme ve kendilerini geliştirme fırsatı veriyor.

 

İşveren açısından da durum farklı değil… Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip bir kişiyi işe alan işverenin, prim işveren payını 48 aydan 54 aya kadar devlet karşılıyor. Çalışırken bu belgeyi alanların sigorta primlerini de 12 ay boyunca yine devlet ödüyor. İnşaat sektöründe özellikle de devlet ihalelerinde bu belge zorunlu olarak aranıyor. 2010 yılında yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmelik, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılmasını zorunlu hale getirdi.  

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştıran işveren para cezaları ile karşı karşıya. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu cezaların uygulanması konusunda ciddi yaptırımlar gelmesi bekleniyor. 



DYO Akademi Belgelendirme Bölümü ve süreç hakkında detaylı bilgi almak, nasıl başvuracaklarını öğrenmek isteyen inşaat boyacıları www.dyo.com.tr adresini ziyaret edebilir ya da 444 0 396’yı arayabilirler.


Geri Dön