19 / 04 / 2024

EBSO'dan kentsel dönüşüm projelerini hızlandıralım çağrısı!

EBSO'dan kentsel dönüşüm projelerini hızlandıralım çağrısı!

Ege Bölgesi Sanayi Odası, kentsel dönüşümü mercek altına aldı. EBSO İkamet Amaçlı Bina Meslek Komitesi ile Çok Amaçlı İnşaat Sanayi Meslek Komitesi ortak toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu üyesi Muhsin Dönmez; "Kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor" dedi



EBSO İkamet Amaçlı Bina Meslek Komitesi ile Çok Amaçlı İnşaat Sanayi Meslek Komitesinin ortaklaşa düzenlediği toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu üyesi Muhsin Dönmez, kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini kaydetti. Kentsel Dönüşüm Zirvesinde konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan ise, çevre projeleri kadar dönüşüm çalışmalarının da önemli olduğunu söyledi. 


Yavaşlık uyarısı Kentsel dönüşüm için yasaların dışında projelerin önünü açacak ve hızlandıracak tedbirlere de ihtiyaç duyduklarını kaydeden Dönmez, "Bizler Türkiye için önemli olan konuda pek bir netice alamadık İzmir'de yaklaşık yüzde 40 oranında kaçak yapılaşma var. 18 adet yenilenme ve sağlamlaştırma alanı var. 

Bunlar toplam 102 mahallede bulunmakta. Bu açıdan kentsel dönüşüm kentimizin görselliği ve daha sağlam konutlar yapılması adına çok önemli" dedi.


6307 sayılı kentsel dönüşüm kanununun yapı denetim mekanizmalarının daha sağlıklı işlemesine de olanak tanıdığına vurgu yapan Dönmez, "İnşaat sektör temsilcileri olarak kentsel dönüşümü ayırıyoruz. İlk olarak arazi yapısı afet bölgelerinde olan konutlar ki bu alanda Kadifekale'de verimli bir çalışma yapıldı. İkinci olarak ise arazide sorun olmayan ama teknik açıdan uygun olmayan kaçak. Son olarak ise yıllar önce ruhsatı alınmış, yönetmeliğe göre yapılmış binalar. Ama zamanla bu binalar yeni deprem yönetmeliğine uygun değiller. Burada yaşayanlar sanki başlarının çaresine bırakılmış durumda. Burada yasanın dışında birtakım tedbirlere ihtiyacımız var. Sektör olarak belediyeden ve ilgili bakanlıktan destek bekliyoruz" dedi. 


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan ise İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmalarının ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 


Aslı Alp/Yeni Ekonomi Gazetesi


Geri Dön