29 / 03 / 2024

Ece Kiremit: Kiremit ihracatını artıracağız!

Ece Kiremit: Kiremit ihracatını artıracağız!

Ece Kiremit, Ar-Ge merkezindeki ürettiği yeni ürün Bioksit Kiremit ile kiremiti ihraç edilebilir bir ürün haline getirmeyi hedefliyor. Şirket bu alandaki yatırımlarına devam edeceğini duyurdu.



Ece Kiremit, Ar-Ge merkezindeki ürettiği yeni ürün Bioksit Kiremit ile kiremiti ihraç edilebilir bir ürün haline getirmeyi hedefliyor. Türkiye'nin kiremit ihracatının komşu ülkelerle sınırlı olduğunu belirten ECE Kiremit Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Çenesiz, bu ürünle ilgili olarak diğer üreticilere de know-how desteği verebileceklerini ve sektördeki katma değeri artıracaklarını söyledi.


Çenesiz, Ar-Ge çalışmaları sonucu özel bir hammadde ve formülle ürettikleri Bioksit Kiremit sayesinde kiremidin de ihraç edilebilir bir ürün haline geleceğine ve hak ettiği fiyat seviyesine çıkacağına inandığını belirtti. Bu alandaki yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayan İsmail Çenesiz, "bu inovasyon ile birlikte Ar-Ge'nin geleneksel sektörlerde dahi ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduk. İnovasyonu sadece ileri teknoloji ürünlere dair bir kavram gibi görmek doğru değil. Geleneksel bir çok sektörde de inovasyon ile daha kaliteli ve dünya pazarlarında rekabet edecek ürünlere ulaşılabilir. Üretim konusunda diğer üreticilere de know-how desteği vereceğiz" dedi.


Çenesiz, ürünün tamamen tarım arazisi dışındaki kayaç alanlardan temin edilen hammaddelerden oluşan bir formülle üretildiği için kıymetli tarım arazilerin kamu yararına dahi olsa hammadde olarak kullanılmasının önüne geçeceğine de dikkat çekti.


TÜRKİYE KİREMİT PAZARI


Türkiye kiremit pazarı 310 milyon adet seviyesinde bulunuyor. Kiremit üretim ve satışı ile ekonomisinin büyük bir bölümünü karşılayan Çorum'da ise yıllık kiremit üretim kapasitesi yaklaşık 125 milyon adet. 2013 yılında 5.5 milyon adet kiremit ihraç edilirken ortalama fiyat 0.52 dolar oldu. Yine aynı yıl 2.3 milyon adet kiremit ithal edilirken ortalama fiyat 0.67 dolar olarak gerçekleşti.


2011 yılında ihracat ithalatın 25 katı iken, 2013 yılında yalnızca 2.4 katı olabildi. 


Hürriyet




Geri Dön