19 / 04 / 2024

Ecrimisil davası nereye açılır?

Ecrimisil davası nereye açılır?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle işgalciden alınan tazminat oluyor. Ecrimisil talebi bir dava ile yapılabiliyor. Peki, ecrimisil davası nereye açılır?



Ecrimisil davası nereye açılır?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminat ecrimisil oluyor.


Ecrimisil, diğer ifade ile bir taşınmazın kullanılmasından doğan menfaatin para ölçüleriyle takdirine deniyor. Ecrimisil davalarında 5 yıllık zamanaşımı süresi bulunuyor. 


Borçlar Kanunu gereğince bu davalarda son 5 yıllık ecrimisil istenebiliyor. Bunun nedeni ise ecrimisil haksız fiil olmasına rağmen BK. m. 125`deki haksız fiillere ilişkin 10 (on) yıllık zamanaşımı uygulanmayacağının belirtilmesi.


Ecrimisil bedeli Taşınmaz Tespit Tutanağı ile belirleniyor. Peki, ecrimisil davası nereye açılır?


Ecrimisil davası görevli mahkeme..

Hukuk Muhakamesi Kanunu gereğince, ecrimisil davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılıyor. Görevli mahkeme kanunda yer alan esaslara göre belirleniyor.


Bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak davalarda yetki

MADDE 8- (1) Memur, işçi, öğrenci, asker gibi, bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak alacak veya taşınır mal davaları için, orada bulunmaları uzunca bir süre devam edebilecekse, bulundukları yer mahkemesi de yetkilidir.


Ecrimisilde faiz var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön