18 / 04 / 2024

Ecrimisil işgal şekilleri nelerdir?

Ecrimisil işgal şekilleri nelerdir?

Ecrimisil tazminatı istemi için işgal sebeplerinin geçerli olması gerekiyor. Peki ecrimisil işgal şekilleri nelerdir? Hangi koşullarda ecrimisil tazminatı isteminde bulunabilinir? sorularının cevapları için haberimizi inceleyebilirsiniz..



Ecrimisil işgal şekilleri nelerdir?


Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat olarak karşımıza çıkan ecrimisil istemi için geçerli işgal şekillerinin olması gerekiyor. Peki ecrimisil işgal şekilleri nelerdir?


-İzinsiz inşaat yapmak,


-İzinsiz kullanmak,


- Kiraya verilen taşınmazmallarda kira süresi sonaerdiği halde sözleşme yenilenmeden kullanıma devam etmek,


- Tahsisli veya kamu hizmetinde kullanılmak üzere kiralanmış bir binanın bir kısmını işgal etmek işgal şekillerine verilebilecek örneklerdendir.


Ecrimisile karşı itiraz hakkı var mıdır ?        


Ecrimisil ihbarnamesinin tebliğinden itibaren vatandaşın veya vekilinin 30 gün içinde İdareye dilekçe ile itiraz hakkı vardır. İdare bunun üzerine 30 gün içinde olumlu yada olumsuz bir ecrimisil tutanağı düzenleyerek ilgilisine tebliğ eder. Bu tebligattan itibaren 60 gün içinde İdari yargıda ecrimisil ihbarnamesinin veya ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali için dava açabilirsiniz.

         

Ecrimisil ihbarnamesine karşı dava açılmış olması ecrimisil tutarının tahsil edilmesini  engellemez. Ancak yürütmeyi durdurma talepli dava açtıysanız ve Mahkeme yürütmeyi, durdurma kararı verdiyse dava sonuçlanıncaya kadar tahsilat işlemleri durur.


İdarenin İtirazı üzerine Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına karar vermesi halinde İdare tahsilat işlemlerine deva edebilir.


Ecrimisil taksitle ödenebilir mi?

Mirasçılar arasındaki ecrimisil durumu!

Ecrimisilin kanuni dayanakları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön