24 / 04 / 2024

Ecrimisil nasıl belirlenir?

Ecrimisil nasıl belirlenir?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınıyor. Peki işgalcilerden alınacak ecrimisik nasıl belirlenir? Ecrimisil ne zaman ödenir?



Ecrimisil nasıl belirlenir?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınır. Satış işlemlerine başlanılmamış ve hak sahipliği tespiti yapılmamış 2/B alanlarının işgalcilerinden ecrimisil alınmıyor.


Bu noktada, kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere işgalci deniyor.


Ecrimisil, hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat olarak karşımıza çıkıyor. Peki ecrimisil miktarı nasıl belirlenir?


Ecrimisilin belirlenmesi...

Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek; imar durumu, yüzölçümü, niteliği, verimi (Tarım arazilerinde), alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, konumu, işgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit edilir.


Ecrimisil işlemine karşı, tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde ilgili İdareye dilekçeyle müracaat edilerek düzeltme talebinde bulunulabiliyor.


Ecrimisil ödeme..

Ecrimisilin, Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde muhasebe birimlerine ödenmesi gerekiyor.


Ecrimisil nedir?



Geri Dön