19 / 04 / 2024

Ecrimisil ve Belediyeler

Ecrimisil ve Belediyeler

Belediyeler yaygın olarak imar planında park ve spor alanı olarak terkin edilen yerler için site yönetimlerinden Kanuni bir dayanak olmadan ecrimisil almaktadırlar



Bu ecrimisil tahakkuku yasal bir gerekçeye dayanmadığı için tahakkuk ettirilen ecrimisl bedelide keyfi olmakta ve Belediyenin tek taraflı irade açıklamasına göre arttırılmaktadır. Üsküdar İlçesinden örnek verirsek, İlçe Belediyesi geçen yıl yedibinlira aylık ecrimisil bedeli aldığı bir site yönetiminden bu yıl ellibinlira aylık ecrimisil bedeli talep etmektedir.

Olayın Hukuki Boyutu :

Ecrimisil haksız işgal tazminatıdır.
Yani öncelikle işgal edilen taşınmazın bir maliki olmalı ( Hazine, Belediye, Özel Şahıs ), bu malikin rızası hilafına taşınmazı işgal eden bir işgalci olmalı ve bu işgalciden taşınmaz malın sahibi haksız işgal tazminatı talep edilmelidir.

Bu hukuki boyutu Belediyelerin imar planından mal sahibi tarafından parsel numarası almadan tapu sicilinden terkin edilen yeşil alanlardan ecrimisil alması açısından incelersek çıkacak sonuçlar şunlardır.

1) Tapu sicilinden terkin edilen alan parsel numarası almaz ve Belediyenin mülkiyetine geçmez, Belediye bu alanın maliki değil sadece bakımını yapmakla görevli kurumdur.

Bu açıdan Belediye kendi mülkiyetinde olmayan taşınmazdan ecrimisil tahsil edemez.

2) Terk edilen taşınmaz ilgili site tarafından yine yeşil alan ve spor alanı olarak kullanılmakta ise mal sahibinin rızası hilafına bir haksız işgalden, değil imar planına uygun bir kullanımdan sözedilebilir.

Bu açıdan site yönetimleri o alanda haksız işgalci değil imar planı ile kendi tapusundan terkin ettiği alanın amacına uygun haklı kullanıcısıdır.

3) Bu alanlardan, geniş yorumla alan Devletin Hüküm ve tasarrufu altında kabul edilirse Maliye Hazinesi ecrimisil alabilir.

Maliye Hazinesi ise ecrimisil tahakukunu ve tahsilatını 2886 Sayılı Yasa ve 312 sıra nolu Maliye Bakanlığı tebliğleri gibi yazılı metinlerde belirlenmiş kurallara göre yapabilir.

İmar planı nedeniyle, yine plana esas malikin tapu sicilinden terkin edilen yeşil alanlarda Belediyenin malik olmadığı, bu nedenle Belediyenin ecrimisil alamayacağı konusunu İdare Mahkemesi karara bağlamıştır.

Belediyeler bu ecrimisili alabilmek için site yönetimlerine yeşil alanları halka açarız, halka açılacak yeşil alana fakir semtlerden çocukları otobüsle taşırız, şeklindeki beyanlarla baskı yapmaktadırlar.

Birinci tespit ; fakirde olsa zenginde olsa site sakinleri de halktır ve o imar planı yapılırken hesaplanan  yeşil alan o sitedeki kişi sayısı hesaplanarak o site sakinlerince kendi tapularından terkin edilmiştir.

İkinci tespit ; Halka açıyoruz adı altında Belediyenin yapacağı işlemler Anayasanın eşitlik ilkesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi EK 12. protokole göre o Belediye sınırları içinde yer alan ecrimisil ödeyen veya ödemeyen bütün sitelere uygulanmak zorundadır.

SON SÖZ : Belediyenin görevi ecrimisil zorlaması ile sitelerde o sitenin kullanımı için yeşil alana terkin edilen parklara zengin fakir ayrımcılığı yaparak fakir semtlerden otobüsle çocuk taşımak değil, bahsettiği fakir semtlere o çocukların istedikleri her an faydalanabilecekleri çocuk bahçeleri ve parklar yapmaktır.

Hukukçu Cihangir Dönmez

 


Geri Dön