25 / 04 / 2024

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nin temel atma töreni daveti yapıldı!

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nin temel atma töreni daveti yapıldı!

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri ile davul zurna ekibi, davetiye dağıtımı öncesinde Edirne Belediyesi önünde toplandı.Belediye Başkanı Recep Gürkan konu ile ilgili açıklama yaptı.



Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nin 24 Eylül'deki temel atma törenine esnaf ve vatandaşlar, davul zurna eşliğinde davet edildi. 


Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri ile davul zurna ekibi, davetiye dağıtımı öncesinde Edirne Belediyesi önünde toplandı.


Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 24 Eylül Çarşamba günü Türkiye'de, Çanakkale'den sonra ikinci büyük şehitliğin temelini atacaklarını söyledi. Dernek yöneticilerinin halkı temel atma törenine davul zurnayla davet edeceğini belirten Gürkan, şöyle konuştu:


"Hem şehitlik hem davul zurna ilk bakışta ters gibi geliyor. Geçtiğimiz hafta Gaziler Günü'nde Genelkurmay'da bir tören yapıldı. Orada bir binbaşıydı yanlış hatırlamıyorsam gazimiz kürsüye çıktı, çok önemli bir şey söyledi. O gazimiz dedi ki, 'Allah bize şehit olmayı nasip etmedi'. Yani şehit olamadığı için üzüldüğünü söyledi. Bizde şehitlik bir taraftan bir kayıp ama diğer taraftan onurların, gururların en büyüğüdür. Böyle bir anlayışı var Türk insanının, Türk milletinin. Türk milleti, şehitliği ulaşılabilecek en yüksek mertebe olarak görüyor. Niye şehitlik temel atma töreninde davul zurna, işte biraz da bundan."


Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı ve Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Proje Komisyonu Başkanı Faruk Çiftçi ise şehadet şerbeti içenlerin yakınlarının ağıtlarla değil, davul ve zurnayla toplanmasını tercih ettiklerini dile getirdi.


Kırkpınar'ın da bir şehitlik geleneği olduğunu hatırlatan Çiftçi, "Kırkpınar'da da davet mumu dağıtılırken davul ve zurna çalınmaktadır. Burada da davetiye dağıtılırken davul zurna çalmasının sakıncası yoktur" diye konuştu.


Konuşmaların ardından dernek yöneticileri davul ve zurna ekibinin çaldığı parçalar eşliğinde, Çilingirler, Saraçlar ve Kıyık caddeleri ile Yeniimaret Mahallesi'nin de aralarında bulunduğu birçok yerde esnafa ve vatandaşlara davetiye dağıtıldı.


 


- Edirne Asker Hastanesi Şehitliği


 


Türk Şehitlikleri İmar Vakfı, Edirne Belediyesi ve derneğin işbirliğiyle 5 bin 3 şehidin kimliğinin tespit edildiği 64 dönümlük arazide, 800 metrekare alanı kaplayan abide ile kaide yapılması planlanıyor.


Şehitliğin diğer alanlarına ise fidanlar dikilecek.


Ayrıca proje kapsamında tespit edilen, hastanede hayatını kaybeden 5 bin 3 şehidin kayıtlı olduğu köy, belde ve ilçelere mektup gönderilerek, şehitlerin hayatta olan yakınlarına ulaşıldı.


AA


Geri Dön