20 / 04 / 2024

Edirne Kanal Projesi ne zaman tamamlanacak?

Edirne Kanal Projesi ne zaman tamamlanacak?

Edirne’de tahliye kanalı projesi devam ediyor. Vali Günay Özdemir, Kanal Proje’sinin taşkınların önlenmesinde kesin çözüm olmadığını söyledi.



Her kış nehir taşkınlarıyla gündeme gelen Edirne’de tahliye kanalı projesi devam ediyor.


Vali Özdemir, yapımı gerçekleşen kanalın, taşkınların önüne geçmede yüzde yüz etkisinin olmayabileceğini, doğal afetlerin gücünün tartışmasız olduğunu belirtti.


Nehir taşkınlarına yönelik yapılan Kanal Edirne projesi ile ilgili açıklamada bulunan Vali Özdemir, “Kanal projesi oldu artık bir daha kesinlikle taşkın olmaz' demek biraz doğanın kurallarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Ama bu kanal projesinin büyük ölçüde taşkını engelleyeceğine inanıyorum” dedi.


Nehir taşkınlarının Edirne'de en büyük sorunlarından birisi olduğuna dikkat çeken Özdemir, şunları kaydetti:


“Her yıl taşkınla anılıyor. Şu an da DSİ ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Edirne’de bir kanal projesi yürütülüyor. Bu kanal projesi tahliye kanalı olarak işlem görecek. Tabi bu kanal projesinin de aslında bir kapasitesi var. Diyelim ki bu gelen su miktarına göre bu planlamış ama dönem dönem bazen planlananın üzerinde de yine su gelme ihtimalleri var. Belki bu 10-20 yılda bir olan konulardır. Onun için burada bu kanal projesinin de 'Yüzde yüz artık burada taşkın olmayacak' şeklinde bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü bilindiği gibi Japonlar tsunami ile ilgili işte 20 metrelik duvar yapıyorlar, bir bakıyorsunuz ki 25 – 30 metrelik tsunami geliyor. Öyle olunca sizin planladığınızın veya beklentilerinizin üzerinde de gelme ihtimali her zaman vardır. Genellikle bu DSİ'nin sisteminde 100 -500 yıllık debiler hesaba alınarak yapılır ama 100-500 yılda bir de zaman zaman sıkıntılı şeyler olabilir. O nedenle bu kanal projesi oldu artık bir daha kesinlikle taşkın olmaz' demek biraz doğanın kurallarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Ama bu kanal projesinin büyük ölçüde taşkını engelleyeceğine inanıyorum”


“Köprü inşaatı sürüyor”


Karaağaç mahallesinin nehir taşkınlarında ulaşımın sağlanması amacıyla yapılan alternatif köprünün inşaatının devam ettiğini belirten Vali Özdemir, "Köprü inşaatı sürüyor. Tamamlamayla ilgili bilindiği gibi iş farklı müteahhite verildiğinden daha önceki müteahhit köprüyü yaptı. Bağlantı yolları da tamamlama projesini farklı bir müteahhit aldığında gecikmeler oldu. 2016 yılı içinde bitiririz diye düşünüyoruz. Tarih vermek yanıltıcı olabilir. Tarih olarak biliyorsunuz zaman zaman Türkiye ve dünyadaki şartların ne olacağını bilemediğimizden zaman zaman gecikmeler olabiliyor. Bu son dönemdeki gecikmeler de Türkiye'deki bir çok yatırımda, belki büyük yatırımların haricindeki küçük yatırımlarda bazı gecikmeler oldu. Bu da Türkiye'de son aylardaki olayların etkisi var” şeklinde konuştu.




Edirne Yenigün


Geri Dön