25 / 04 / 2024

Edirne-Kars YHT işbirliği anlaşması imzalandı!

Edirne-Kars YHT işbirliği anlaşması imzalandı!

İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Türkiye ve Çin arasında imzalandı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığındaki heyetler arası önceki gece gerçekleşen görüşmenin ardından iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı. İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası görüşmenin ardından imzalanırken, söz konusu anlaşmayla Türkiye'nin merkez olarak kabul edildiği yeni bir rota doğacak. Bakü-Tiflis-Kars ve Edirne-Kars demiryolu projelerinin tamamlanmasıyla birlikte Doğu-Batı güzergâhında Hazar Denizi yoluyla Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir demiryolu bağlantısı ortaya çıkacak. Bu güzergahın merkezinde ise Türkiye yer alacak.  


21 trilyon $'lık ekonomi

"İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve "21. Yüzyıl Deniz Üzerindeki İpek Yolu” olarak gündeme getirilen "Bir Kuşak Bir Yol” projesi, Doğu Asya ile Avrupa ekonomilerini birbirine bağlıyor. Proje, hattın 65 ülkeden geçmesini içeriyor ve ülkelerin toplam ekonomi büyüklüğü 21 trilyon doları buluyor.


Kumport da tamam

Görüşmeler kapsamında Kumport Limanı'nın hisselerinin devrine ilişkin anlaşmaya da Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ile China Merchants yetkilisi Li Jianhong, China Ocean Shipping Company (COSCO) Group yetkilisi Ma Zehua ve China Investment Corporation (CIC) yetkilisi Zhang Qing imza koydu. 


Edirne-Kars arasına YHT

İmzalanan diğer anlaşmalar şöyle: - E-ticarette İşbirliğinin Güçlendirilmesi Mutabakat Zaptı. - Edirne-Kars Yüksek Hızlı Tren projesi çerçevesinde hazırlanan Demiryolu İşbirliği Anlaşması. - Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü. - Türkiye'den Çin'e İhraç Edilecek Süt Ürünleri İçin Veterinerlik ve Sağlık Şartları Konusunda Protokol. - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile China Export and Credit Insurance Corporation (Sinosure) arasında Çerçeve İşbirliği Anlaşması.


Akşam 


Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinde beklenmeyeni yaptı. Ev sahipliğini Türkiye’nin üstlendiği zirvede genel beklenti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılacak görüşmedeydi. Ancak, ekonomik açıdan, Erdoğan ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping arasındaki görüşmeden toplam değeri 40 milyar doları bulması beklenen yedi anlaşma çıktı.


AYAĞININ TOZUYLA MASAYA OTURDU


Bu görüşme Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Antalya’ya varmasından sonra ayağının tozuyla yapıldı. İki lider de söze Fransa’daki ölümlerden duydukları üzüntüyü ve teröre karşı birlikle hareket etme gerekliliğini ifade ederek başladı. Çin basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuk mevkidaşına “Türkiye topraklarında Çin karşıtı terör eylemlerine izin vermeyeceklerini” söylediği yazıldı.


YEDİ ANLAŞMA YAPILDI


Erdoğan ve Xi görüşmeden sonra iki ülke arasında imzalanan 7 anlaşmanın imza törenine katıldı. Bakanlar düzeyinde imzalanan anlaşmalar arasında Demiryolu İşbirliği Anlaşmasının yanı sıra İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına ilişkin Mutabakat Zaptı, E-ticarette İşbirliğinin Güçlendirilmesi Mutabakkat Zaptı ile kiraz ve süt ürünleri ticaretine ilişkin anlaşmalar bulunuyor.


Demiryolu İşbirliği Anlaşması, Edirne-Kars Yüksek Hızlı Tren projesi çerçevesinde hazırlandı. Bu anlaşmaların kapsamının 30-40 milyar dolar olması bekleniyor.


 Yeni Akit


Geri Dön