16 / 04 / 2024

Edirne Sarayı'ndaki mutfak müzeye dönüştürülecek!

Edirne Sarayı'ndaki mutfak müzeye dönüştürülecek!

Edirne Sarayı'ndaki restorasyonu tamamlanan saray mutfağı (Matbah-ı amire) müze haline getirilecek. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Sarayı'nın TBMM'nin katkılarıyla ayağa kaldırıldığını söyledi.




Edirne Sarayı'ndaki restorasyonu tamamlanan saray mutfağı (Matbah-ı amire) müze haline getirilecek.


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Sarayı'nın TBMM'nin katkılarıyla ayağa kaldırıldığını söyledi.


Saray mutfağının, o dönemde kullanılan mutfak eşyalarının sergileneceği müze haline getirileceğini belirten Şahin, şöyle konuştu:


"Saray mutfağı eşyalarının sergileneceği Saray Mutfağı Müzesi Türkiye'de bir ilk olacak. Bu müzede saray mutfaklarında kullanılan, mutfak malzemelerini içine alan eserler sergilenecek. Bu eserler bizde yeteri kadar var. Eksiklik kaldığında İstanbul'daki depolardan temin ederek ilimizin yedinci müzesini açmış olacağız."


Şahin, müzeye ilişkin çalışmaların gelecek yıl içinde tamamlanacağını ifade etti. Malzemelerin sergileneceği vitrinlerin siparişini verdiklerini, müzenin her dönem gezilmesi için doğalgaz çalışması yapacaklarını vurgulayan Şahin, "Saraçhane Köprüsü'nün de açılmasıyla sarayın içinden geçen yolu kapatacağız. Ören yeri haline gelecek. Ören yeri ilan edilmesiyle bu saray Türkiye'de Osmanlı dönemini yansıtan ilk ören yeri olacak. Bu yüzden de çok sevinçliyim" diye konuştu.


- Saray mutfağı


Kayıtlara göre, Tunca Nehri'nin yakınındaki saray mutfağı 15 yüzyılda II. Mehmet zamanında yapıldı. Döneminin mimarisini yansıtan dikdörtgen plana sahip mutfağın içerisinde dört ocak bulunuyor.


Saray çalışanları için de yemeğin pişirildiği ocaklar ve padişah yemeklerinin pişirildiği kuşhane bu mutfak kompleksinin içerinde yer alıyor.


Projesi doğrultusunda 2009'da, TBMM’nin maddi desteği ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün kontrolörlüğünde restorasyonuna başlanılan Matbah-ı Amire'deki çalışmalar, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer başkanlığında tamamlandı.



AA


Geri Dön