19 / 03 / 2024

Edirne Uzunköprü için UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne başvuru yapılacak!

Edirne Uzunköprü için UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne başvuru yapılacak!

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki 1444'te ( 15. yüzyılda) yapılan tarihî Uzunköprü 'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi 'ne alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı başvuru yapacak...



KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığının, Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki tarihî Uzun Köprünün UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi'ne alınması için başvuru yapacağı bildirildi. Uzunköprü Belediye Başkanı Enis Işbilen, Osmanlı döneminde 1444'te yapılan tarihî taş köprünün 1392 metre uzunluğunda, 6,80 metre genişliğinde olduğunu ve 174 kemeri bulunduğunu söyledi. Köprünün fiziksel özellikleri açısından dikkat çekici olduğunu belirten Işbilen. şöyle konuştu: "'Köprü, dünyanın en uzun köprüsü. 15. yüzyılda yapılan ve tarihî öneme sahi]) bu eserden turizm açısından yararlanmamız gerekiyor. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı. Uzun Köprü nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için başvuruda bulunacak. Yıllardır bunun için çalışıyoruz. Listenin bir geçici kısmı, bir ele kalıcı olan asil kısmı var. 

Bizim amacımız kalıcı olan kısımda yer almak ancak kalıcı olan kısımda yer almak için köprünün ilk giınkü .şekliyle restore edilmesi gerekiyor." 


BAZI ARAÇLARIN GEÇİŞİNE İZİN YOK 


Işbilen, köprüdeki 52 gözde çatlakların olduğunu ve yapıyla bütünleşen iki taşın düştüğünü söyledi. İlçe Trafik Komisyonunca aldıkları kararla 3 tonun üzerindeki araçların köprüden geçişine izin vermediklerini belirten İşbilen, şöyle devam etti: "Köprü, ulaştırma görevi gördüğü için Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alıyor. Uzun Köprü karayollarının 2015 yatırımları kapsamında yer alırsa UNESCO Dünya Kültür Mirası çalışmalarımız daha da hızlanacaktır. Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'nun konuya ilişkin bilgileri var. Bakanımızın desteğini bu konuda da göreceğimizden eminiz."

Yeni Asya


Geri Dön