29 / 03 / 2024

Edirnekapı-Yedikule'deki surlar restore edilecek!

Edirnekapı-Yedikule'deki surlar restore edilecek!

Edirnekapı-Yedikule arasındaki surlar için yıkım çanları çalıyor. Sosyal medyada tartışılan ve‘Yıkılması mı bekleniyor?’ denilerek tepkilere neden olan surlar için İBB, restorasyon projesi hazırladığını belirtti.



Tarihi surlarda tehlike çanları çalıyor. Sosyal medyada tartışılan ve‘Yıkılması mı bekleniyor?’ denilerek tepkilere neden olan Kazlıçeşme-Yedikule arasındaki surların derin çatlakları tüyler ürpertti. Ocak ayında Topkapı surlarından öğrenci minibüsüne düşen taşları akıllara getiren ve yine bir kazaya neden olmasından endişe duyulan çatlaklar için İBB,“Kapsamlı bir restorasyon projesi hazırlıyoruz” dedi. 


PERİŞAN HALDE!

Surlar son dönemde büyük bir krize dönüşmeye başladı. Nedeni ise bakımsızlık. Derin çatlakların oluştuğu surlardan deyim yerindeyse başımıza taş yağıyor. Hatta çok değil önceki ay Topkapı Surları’ndan yola dökülen taşlar az daha bir faciaya neden oluyordu. Sayfamıza da taşıdığımız olayda taşların düştüğü esnada surların dibinden geçen okul servisi kıl payı kurtulmuş,kaportası dağılmıştı. Neyse ki hiçbir çocuğa bir şey olmadı ama birinin canının yanması artık an meselesi. Çünkü 2010 yılında da yine surlardan taşlar yollara düşmüş, vatandaşlara korku dolu anlar yaşatmıştı. İBB’nin sorumluluğunda olan Edirnekapı-Yedikule arasında kalan surlarda da derin çatlaklar oluştu. Ha"düştü ha düşecek halde bulunan sur taşları bölgedeki vatandaşlarda da endişe yaratıyor. Öyle ki sosyal medyada bazı kullanıcılar surların bu virane halini paylaşarak ‘Üzerimize mi yıkılmasını bekliyorlar’ diyerek duruma tepki gösterdi. İBB’yi mesaj yağmuruna tutan vatandaşlar bir an önce bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nekonuyla ilgili şikâyetleri ve surların viran halini ilettik. Çalışma yapılıp yapılmayacağını, restorasyon sürecini sorduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi konunun uzun süredir gündemlerin de olduğunu fakat surlarla ilgi hazırlanan projenin henüz tamamlanmadığını söyledi: “Kapsandı bir restorasyon projesi üzerinde çalışıyoruz ama proje sürüyor, tamamlanmadı henüz. Fakat proje tamamlandıktan sonra bir de Anıtlar Kurulu’ndan izin alınma süreci var.Henüz fiili olarak bir şey yapılamıyor. Proje tamamlanacak ve ardından kuruldan izin alınacak...”



Habertürk 


Geri Dön