26 / 04 / 2024

Edirne'nin altyapı sorunu devam ediyor!

Edirne'nin altyapı sorunu devam ediyor!

Edirne’de yaşanan sel baskınları ile ilgili konuşan uzmanlar, “ Alt yapının yenilenmesi de sorunu çözmeyecektir. Çünkü tüm dere yatakları kapatıldı ve üzerlerine ev yapıldı ” dediler.




İklimlerin değişmesi ve doğanın intikam almaya başlaması ile birlikte Edirne hiç yaşamadığı sel baskınlarını yaşıyor. Önceki gün ani bastıran sağanak yağıştan sonra cadde ve sokakları göle dönen, yeni yerleşim bölgesine bir çok evin su altında kalması ile sonuçlanan olayları yorumlaya uzmanlar, Edirne’nin coğrafi yapısı düşünülmeden bir çok alanın imara açıldığını ve yaşananların  gelecekte yalanacak felaketlerin sadece ucu olduğunu söylediler.


“DERE YATAKLARI KAPATILDI”


Kıyık üstü,  TOKİ  konutları bölgesi ve otoban boyunca bir çok dere yatağının kapatıldığını belirten uzmanlar, “Bu bölgelerde küçük dere yatakları vardı ve şu anda bu yatakların üzerinde evler var. Bir çok alan dolduruldu ve suyun gidişi durduruldu. Edirne’nin coğrafi yapısına ve eski  şehirleşmeye baktığınızda, yüksek tepelerden gelen suyun Tunca ve Meriç nehrine ulaşması için yollar bırakıldığını göreceksiniz. Ne yazık ki 1985 yılından başlayan inşaatlar şehri yaşanmaz hale getirmiş, plansız yapılaşma Edirne’nin başına dert olmuştur. Yeni yerleşim bölgesi zaten su havzasıdır ve nehir kırmızı kodunun altında bile evler vardır. Bunlarla birlikte dere yataklarının kapatılması bu gün kü sonucu doğurmuştur. Bu gün Helvacı deresinin bile ağzı kapalıdır. Helvacı deresine akması gereken dereler kapatılmıştır. İnsanoğlu sonuçlara hazır olacaktır.  Çünkü bunları kendisi yaratmıştır” dediler.


SAĞANAK VURDU GEÇTİ


Kentte önceki  öğle saatlerinden itibaren etkili olan sağanak, bazı caddelerde su birikintileri oluşturarak trafikte aksamalara neden oldu. Trafik ekipleri, su birikintilerinin yoğun olduğu yollarda, trafik akışını kontrollü olarak sağladı. Polis ekipleri, biriken su nedeniyle araçları yolda kalan sürücülere yardım etti.


Yağış sebebiyle Doktor Sadık Ahmet, Güngör Mazlum, Bahriye Üçok ve İlhami Ertem caddeleri, Koca Sinan, 1. Murat ve Şükrüpaşa mahalleleri ile Atatürk Bulvarı'ndaki bazı ev ve iş yerleri ile bir öğrenci yurdunu da su bastı. Evlerini su basan vatandaşlar, sokaklardaki mazgalları kendi imkanlarıyla açmaya çalışırken, bazıları pompalarla suyu tahliye etti. Vatandaşlar sudan kurtarmak için eşyalarını evlerinin su basmayan odalarına taşıdı. İtfaiye ve belediye ekipleri de iş yeri ve apartman girişlerinde biriken suyu tahliye etmeye çalıştı.


Su baskını yaşanan yerlerde görüntü almaya çalışan basın mensupları da zor anlar yaşadı.


Ev ve iş yerlerinde su baskını yaşanan vatandaşlar duruma tepki gösterip, yetkililerden yardım beklediklerini belirtti.



Edirne Haber




Geri Dön