19 / 04 / 2024

Efes Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giremedi!

Efes Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giremedi!

Bergama'nın Birleşmiş Milletler UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 999. sıradan kabul edilmesinin ardından uzun süredir listeye girmek için bekleyen Efes Antik Kenti'nin durumu da tekrar gündeme geldi.




Başkan Bakıcı, "Bizden önceki belediye başkanının 'Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışmam' inadından dolayı Selçuk kaybetti" dedi


Bergama'nın Birleşmiş Milletler UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 999. sıradan kabul edilmesinin ardından uzun süredir listeye girmek için bekleyen Efes Antik Kenti'nin durumu da tekrar gündeme geldi. Efes, 20 yıl önce kabul edildiği Dünya Mirası Geçici Listesi'nden asıl listeye bir türlü geçemezken Bergama'nın bunu 3 yılda başarması dikkat çekti. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Efes'in hala asıl listeye girememesinin sebebinin ilçede 15 yıl belediye başkanlığı yapan Vefa Ülgür'ün inadı olduğunu söyledi. 


2 ayrı proje hazırlanmış

Başkan Bakıcı, "Bergama kolektif bir çalışma ile kazandı.  Ankara  ile birlikte hareket etti. Önceki başkanın bakanlıklarla beraber çalışmama inadı Selçuk'a kaybettirdi" dedi. Bakıcı, bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı'na giderek konuyla ilgili görüşmelerde bulunacaklarını dile getirdi.

Selçuk Belediyesi'nin Efes'in listeye girmesi konusunda yürüttüğü çalışmalarda hataları olduğunu belirten Başkan Bakıcı, "Bu sürecin bu kadar uzamasındaki en önemli neden iletişimsizlik. Başarı bir ekip çalışmasıdır. Bizden önceki belediye başkanının 'Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışmam' inadından dolayı Selçuk kaybetti. Hiçbir konuda uzlaşı sağlanmamış. Belediye projesini ayrı yapmış, Bakanlık ayrı proje hazırlamış" diye konuştu.


Esnaf düşünülmemiş 

Başkan Bakıcı, Efes ile ilgili koruma imar planlarında ve alan yönetiminde de önemli sorunlar olduğunu dile getirdi. Bakıcı, "Belediye planlamaları yaparken esnafı hiç düşünmemiş. Projelerde paydaşlar hiç hesaba katılmamış. Biz özellikle halkımızı merkeze koyarak projeleri yeniden tasarlayacağız. İletişimsizliği ortadan kaldıracağız. Bakanlık ile beraber yürüyerek en kısa sürede listedeki yerimizi alacağımıza inanıyorum" dedi. DUYGU ERGÜDEN


Bakanlık'ta görüşme

Başkan Bakıcı, bugün Efes Alan Yönetimi Başkanı ve Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gideceğini söyledi. Bu ziyarette bakanlıktaki ilgili birimlerle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için yapılacak çalışmaların konuşulacağını belirten Başkan Bakıcı, Eylül ayında da UNESCO yetkililerinin Efes'e gelerek incelemelerde bulunacağını dile getirdi. 



Yeni Asır


Geri Dön