23 / 04 / 2024

Efes Antik Kenti'nin UNESCO'ya girebilmesi için çalışmalar hızlandı!

Efes Antik Kenti'nin UNESCO'ya girebilmesi için çalışmalar hızlandı!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeyi başaran Bergama, hak ettiği değere kavuştu. Efes Antik Kenti ise tam 20 yıldır dünya miras listesine girmek için bekliyor...




Antik dönemin dünyada en fazla tanınan kentlerinden olmasına rağmen bürokratik eksiklikler yüzünden UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giremeyen Efes Antik Kenti'nin 2015'te listeye girebilmesi için çalışmalar hızlandı. Tarihi M.Ö. 6 bin yıllarına dayanan, mevcut şekliyle 8 bin yıllık bir geçmişi anlatan Efes Antik Kenti, her yıl dünyanın dört bir yanından 2 milyona yakın turisti ağırlıyor. Türkiye'nin dünyada adı en fazla tanınan değerlerinden birisi olmasına rağmen ilk başvurunun yapıldığı 1994 yılından bu yana UNESCO'nun yayınladığı Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kentin asıl listeye dahil olması için çalışmalar artırıldı. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Efes'in değerinin herkes tarafından bilindiğini ancak bu listeye girebilmek için bazı çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. "Efes'in dünya kültür mirasları arasında yer almasını bizden çok yabancılar istiyor" diyen Bakıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kalıcı liste başvurusu yapılan antik kentte en önemli eksikliğin alan yönetimi olduğunu ifade etti.

Çalışmaların geçmişte ihmal edildiğini savunan Bakıcı, "Alan yönetimini hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Buradaki değerler herkes tarafından biliniyor. Efes ile ilgili hiçbir sorun yok. Bizim yalnızca onu nasıl kullanacağımızı göstermemiz gerekiyor. Bunlar oluştuğu zaman UNESCO listesine girmek çok rahat. Efes'i gezen UNESCO heyetlerinin beklentisi olan doneler sonucu getirecektir. Ben 2015'te Efes'in UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne rahatlıkla girebileceğine inanıyorum" dedi.


Yeni Asır




Geri Dön