19 / 04 / 2024

Efes ’in imar planlarında değişiklik istendi!

Efes ’in imar planlarında değişiklik istendi!

İzmir 2 No ’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Efes ’in imar planlarında değişiklik istedi. Başkan Ülgür, plandaki değişiklik taleplerinin endişe verici olduğunu dile getirdi...





Selçuk Belediyesi Eylül ayı meclisi Efes ile ilgili önemli gelişmelere sahne oldu. Selçuk Belediyesi’nin üzerinde uzun yıllar çalışarak hazırladığı, Selçuk ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylanan 1/1000 ölçekli Efes Uygulama İmar Planı ile ilgili İzmir 2 No’lu Koruma Kurulu değişiklik istedi. Konuyu mecliste değerlendiren Başkan Ülgür “Bu değişiklik talepleri, Efes’in geleceği ile ilgili kaygı verici değişimler içeriyor” diye konuştu.


İzmir 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11.07.2013 tarih ve 2557 sayılı kararı ile Efes Koruma Amaçlı İmar Planı’nda Efes’te yeni servis yolları düzenlenmesi, gezi güzergâhları ve giriş kapıları konusunda esnek davranılması, alan içinde su satış büfeleri gibi sonradan farklı ticari amaçlarla da kullanılabilecek alanlarının plana işlenmesi, ayrıca mezarlık kullanımı ve tarımsal faaliyetlerin düzenlenmesi gibi talepleri olduğunu ifade eden Başkan Ülgür “Bu talepler uzun vadede Efes için sorun yaratabilecek kararlara yasal zemin oluşturabilir” dedi.


Partiler üstü durum


Söz konusu değişiklik taleplerinin siyasi kararlar olduğunu, her hükümetin Efes ören yeri ile ilgili farklı istekleri ile karşılaşıldığını söyleyen Başkan Ülgür “Herkesin oluruyla onaylanan planda ‘Efes içinde plan yürürlüğe girdikten sonra ticaret yapılamaz’ diyor. Şu anda istenen değişikliklerde ise içeride ticareti serbest bırakacak yasal boşluklar var. Su satılacakmış. Kapılarda suyunu alan içeri girer, suyunu da içer. Bugün belediye su diye ruhsat verir, yarın kola da satılır, kahve de satılır. Çünkü su satışı diye özel bir ruhsat yoktur. Su satacağım diye ruhsat alır, restoran da açarlar, kafe de açarlar. Bu partiler üstü bir durumdur. Konunun İmar ve Hukuk Komisyonu tarafından titizlikle incelenmesini rica ediyorum” dedi. Başkan Ülgür’ün uyarılarının ardından konuyla ilgili talepler ayrıntılı değerlendirilmek üzere Ekim ayı meclisinin gündemine aktarıldı.


Yeni Gün




Geri Dön