16 / 04 / 2024

Ege Bölgesi'nde inşaata 20 milyar lira harcandı!

Ege Bölgesi'nde inşaata 20 milyar lira harcandı!

YEM Fuarcılık'ın yaptığı araştırmaya göre, 2013 yılında Ege Bölgesi'nde inşaata 20 milyar lira harcandı. Ayrıca İzmir'de 30 bin; Ege'de ise 97 bin yeni inşaat ruhsatı alındı.



YEM Fuarcılık'ın yaptığı araştırmaya göre, 2013 yılında Ege Bölgesi'nde 9.2 milyar doların (yaklaşık 20 milyar TL) inşaata harcandığı belirtildi. Yine aynı yıl İzmir'de 30 bin; Ege'de ise 97 bin yeni inşaat ruhsatı alındı.


Türkiyede'ki toplam inşaat harcamalarından Ege Bölgesi yüzde 12'lik pay aldı. TÜİK verilerine göre 2013 yılında bölgenin inşaata 92 milyar dolar (yaklaşık 20 milyar TL) harcadı. İzmir'in yanı sıra, Ege Bölgesi'nin diğer illerinde de inşaat sektöründe önemli gelişmeler yaşandı. Bölgede ayrıca yaklaşık 2,5 milyon konut stoku bulunuyor. 


2013 yılında İzmir'de 39 bin 561, Ege Bölgesi'nde ise 96 bin 990 adet yeni konut yapı ruhsatı alındı. Bölgede konut dışı bina yatırımlarında da hareketlilik görülüyor. 920 adeti İzmir'de olmak üzere toplam 3 bin 928 konut dışı sayılan ofis, mağaza, dükkan eğlence ve konaklama tesisi gibi bina yatırımı için yapı ruhsatı alındı. Bunların 482'si otel, 470'i ofis, 663'ü ticaret ve 430'u sanayi binası oldu. 


72 BİN KONUT SATILDI 


Yem Fuar'ın yaptığı araştırmada dikkat çeken başka bir nokta da Türkiye genelinde inşaat sektöründe konut dışı bina ruhsatının sektörün yüzde 22,9'una denk geldiği olarak belirtildi. 2013 yılında İzmir'de 72 bin konut satıldı ifade edildi. Bu sayı Ege Bölgesi'nin diğer illeri Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak'ta ise 157 bin olurken, bu rakamlarla Ege Bölgesi'nin Türkiye genelindeki payının yüzde 13,61'e denk geldiğini açıklandı. 


ÜÇÜNCÜ SIRADA 


Eylül ayında açıklanan konut satışı rakamlarının sektöre yeni bir ivme kazandırdığını ve öngörülere göre konut satışındaki hareketliliğin devam edeceği ifade edilen araştırmaya göre Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artarak Türkiye genelinde tam 115 bin 786 konut satışı gerçekleşti. İzmir'in bu rekorda İstanbul ve Ankara'nın ardından en çok konut satılan üçüncü il olarak önemli bir payı var. 


Bu sene Eylül ayında İzmir'de 7 bin 103 konut satıldı. İzmir'in nüfus artış hızı ve aynı zamanda deprem riski yüksek olan bir il olması nedeniyle, konut ihtiyacı en yüksek olan iller arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bu verilere göre, İzmir'de 2023 yılına kadar 340 bin konut ihtiyacı olacağı öngörülmekte. 


610 MİLYONLUK KREDİ 


İzmir'de konut satışındaki olumlu hareketlilikle ilgili olarak bir diğer veri de, alınan konut kredisi verileridir. İzmir'de kullandırılan konut kredileri 2013 yılı sonunda 8,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde kullanılan krediler içinde İzmir'in yapı 610 milyon TL civarında. Konut satışlarındaki artışı hem sektör hem de ekonomi adına olumlu olarak belirtildi. 


İZMİR'İN YARISI GECEKONDU


İzmir'in kentsel dönüşümde öne çıkan kentlerden biri olduğu belirtilen araştırmada şöyle denildi:  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında yürürlüğe konulan ve 2009 yılında revize edilen İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı ve Raporu'na göre; İzmir'de kent merkezinde toplam 9 bin 525 hektar konut alanı var. 


Ama bu alanın neredeyse yarısına denk gelen 4 bin 310 hektarı gecekondu ve imar afları sonucuna göre gelişen yapılardan oluşuyor. İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nda 12 adet kentsel yenileme ve sağlıklaştırma program alanı tes pit edilmiş durumda. Bu kapsamda planlanan kent sel dönüşüm çalışmalarının hayata geçmesiyle ortaya çıkacak iş hacmi de inşaat sektörünün büyümesine olumlu katkı sağlayacak. 


Habertürk Egeli


Geri Dön