28 / 03 / 2024

Ege Bölgesi'ndeki 6 çimento şirketine rekabet cezası!

Ege Bölgesi'ndeki 6 çimento şirketine rekabet cezası!

Rekabet Kurulu, Ege Bölgesi'nde, çimento sektöründe faaliyet gösteren 6 şirkete 4 ila 15 milyon lira arasında değişen idari para cezası verilmesini kararlaştırdı. İtiraz yolu açık...



Rekabet Kurulu, Ege Bölgesi'nde, çimento sektöründe faaliyet gösteren 6 şirkete 4 ila 15 milyon lira arasında değişen idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.


Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma yürütülen 6 firmayla ilgili nihai karar verildi.


Kurul, 6 şirkete 4 ila 15 milyon arasında değişen idari para cezası uygulanmasını oy çokluğu ile kararlaştırdı.


Gerekçeli kararın daha sonra tebliğ edileceği ve karara itiraz yolunun,  Ankara  İdare Mahkemelerinde açık olduğu belirtildi.


AA


Haber Dünya gazetesinde şöyle yer aldı...


Ege'deki çimento şirketlerine 'rekabet' cezası!


Rekabet Kurulu, Ege Bölgesi'ndeki altı çimento tesisine "uyumlu eylemle fiyatları artırdıkları" gerekçesiyle para cezası verdi. 


İzmir'de Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde bir araya gelen inşaat firmalarının hazır beton firmalarının yaptığı yüzde 35 zamma tepki göstermesinden sonra Rekabet Kurulu da daha önce başlattığı bir soruşturma kapsamında Ege Bölgesi'ndeki As Çimento'ya 15 milyon 512 bin TL, Batıçim'e 11 milyon 438 bin TL, Batısöke Söke Çimento'ya 4 milyon 533 bin TL, Çimentaş'a 12 milyon 810 bin TL, Denizli Çimento'ya 12 milyon 88 bin TL ve Göltaş'a 14 milyon 532 TL tutarında idari para cezası kesti. İnternet sitesinde çimento şirketlerine cezaların "uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri" gerekçesiyle verildiğini açıklayan Kurul, cezaları oy çokluğu ile verdi. Gerekçeli kararın daha sonra tebliğ edileceği ve karara itiraz yolunun, Ankara idare mahkemelerinde açık olduğu belirtildi. 


Beton zammı da Kurul'a gidecek


İzmirli müteahhitler hazır beton firmalarını aralarında anlaşarak fahiş fiyattan beton sattıkları iddiasıyla Rekabet Kurulu'na şikayete hazırlanıyordu. Bu süreçte hazır betonun en önemli hammaddesini oluşturan ve kendileri de hazır beton satıcısı olan çimento şirketlerine kesilen bu cezalardan sonra, İzmirli müteahhitlerin yapacağı başvuruyu kabul etmesi halinde Rekabet Kurumu Ege'deki hazır beton şirketlerine soruşturma açabilecek. 


İlgili kanun maddesi ne diyor?


6 firmanın ihlal ettikleri belirtilen 4054 sayılı Kanunün 4. maddesi şöyle: Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar Madde 4- Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır. 


Dünya




Geri Dön