19 / 04 / 2024

Ege Bölgesi'ne yapılacak yatırımlar büyük dikkat çekiyor!

Ege Bölgesi'ne yapılacak yatırımlar büyük dikkat çekiyor!

Başbakan Binali Yıldırım’ın TBMM’ye sunduğu programda, İzmir ve Ege Bölgesi’ne yapılacak yatırımlar büyük dikkat çekiyor.



Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümetin programını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. Programda  İzmir  ve Ege Bölgesi'nde yapılacağı vurgulanan ulaşım ve alt yapı yatırımları dikkat çekti. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yönettiği birleşimde AK Parti grubunun önerisi kabul edilerek, yeni hükümet programı okundu. Başbakan Yıldırım'ın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde başlattığı projelerin programda devam ettiği görülürken, yeni otoyol projelerinin de yapımına başlayacağı kaydedildi. İşte 65. Hükümette yer alan İzmir ve Ege'nin projeleri: H İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu bu dönemde hizmete açılacak. H Çiğli-Aliağa ve Çandarlı otoyollarının yapımına 2019'a kadar başlanacak. H Ankara- Sivrihisarİzmir otoyolu tamamlanacak. H  Ankara  İzmir arası yüksek hızlı tren hattının yapımı bölge bölge tamamlanacak. H İzmir'den de geçecek olan Habur'a kadar uzanan Doğu Batı Demiyolu hızlı tren yük taşımacılığı 2023 yılına kadar bitecek. H Aydın-Denizli Otoyolunun büyük bir bölümü bitecek. H Çandarlı Limanı'nın bir bölümü açılarak hizmete başlayacak.


Sabah





Haber Habertürk Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




TBMM'ye sunulan hükümet programında, bölgenin uzun süredir beklediği 8 önemli projeye yer verildi. 2023 yılına kadar tamamlanması öngörülen projelerin 65. Hükümet programında yer alması, Yıldırım'ın kongre sürecinde büyük destek gördüğü Ege'ye teşekkür olarak değerlendirildi.


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binalı Yıldırım, kongre sürecinde kendisini hiç yalnız bırakmayan Ege Bölgesi ve İzmir'e "projelerle" teşekkür etti. 65'inci Hükümet Programı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açıklayan Yıldırım, yeni hükümet programında ulaştırma ve denizcilik alanında Ege'yi uçuracak 8 önemli projeye yer verdi. 


Hükümet programına göre, İzmir-İstanbul otoyolu, İzmir-Ankara otoyolu, Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattı, İstanbul-İzmir-Aydm hızlı tren hattı, Aydın-Denizli Otoyolu, Çiğli-Aliağa-Çandarlı otoyolu, Tekirdağ-Balıkesir otoyolu ve Gemi Trafik Hizmetleri sistemi projeleri 2023 yılma kadar tamamlanacak. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme alanında Türkiye'nin en önemli projelerini hayata geçiren Yıldırım, bakanlığı döneminde çalışmalarına başladığı projelerin büyük bir bölümünü Başbakanlığı döneminde tamamlayacak. Başbakan Yıldırım'ın bakanlığı döneminde başlattığı projeler, programda da yer aldı. Yeni hükümet programında yeni otoyol projelerinin de yapımına başlayacağı kaydedildi. 


İSTANBUL'LA BAĞLANTILAR 


İstanbul-Bursa-İzmir ve Kuzey Marmara Otoyolu en kısa sürede tamamlanarak hizmete açılacak. İstanbul ve İzmir arasında ulaşımın süresi 3,5 saate düşürecek dev projenin yapımı, yap-işlet devret modeli ile halen devam ediyor. 


ÇANDARLI DA PROGRAMDA 


65. hükümetin programı kapsamında 51 kilometresi otoyol ve 25 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 76 km uzunluğundaki Çiğli-Aliağa-Çandarlı otoyolunun yapımına başlanacak. Projenin bugüne kadar 10 kilometreyi aşkın bölümde işlemler tamamlanarak trafiğe açıldı. İlerleyen süreçte başlayacak çalışmalar ile birlikte 80 kilometrelik bölüm de yapılacak. Bu şekilde şehir içi trafiğine girmeden, kentin çevresinden dolaşarak Çandarlı'ya kadar ulaşılabilecek. 


GEMİ TRAFİK SİSTEMİ


Türkiye'nin bölgesinde transit liman üssü olması için kıyılarda büyük ölçekli limanlar tesis edilecek.Bu kapsamda 3 büyük denizde 3 büyük liman inşa edilecek. Kıyı Yapıları Master Planı revize edilecek. Liman Yönetim Modeli ve bu modele uygun bir yönetim yapısı oluşturulacak. İzmit, İzmir ve Mersin gemi hizmet alanlarında Gemi Trafik Hizmetleri sistemi kurulacak. 


100'ÜNCÜ YIL HEDEFİ ÇANAKKALE 


Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu, Çanakkale Köprüsü Projesi'nin dahil olduğu otoyol güzergahının adı olarak kullanılıyor. AK Parti'nin 100'üncü yıl hedefi olan projeler kapsamında gerçekleştirilecek ola proje için Nisan 2015 yılında hesaplanan proje bedeli 9 .8 milyar lira. Yap-lşlet-Devret modeli ile gerçekleşen proje, boğaz köprüsü geçişi kısmı dahil 52 kilometre, boğaz köprüsü geçiş kısmı hariç 300 kilometre olmak üzere 2 etaptan oluşuyor. Proje için öngörülen bitiş tarihi ise 2020. 


EGE-AKDENİZ KAVUŞACAK 


Yap- İşlet- Devret yöntemiyle gerçekleştirilmesi planlanan 165 km uzunluğundaki Aydın- Denizli otoyolu da hükümet programına alınan otoyollar arasında. Bu yol Afyon ve Antalya'ya kadar uzanacak. Denizli-Burdur ve Burdur-Antalya otoyolları toplam 170 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin iki önemli turizm bölgesi Ege ve Akdeniz birbirine bağlanacak. Projenin 2023 yılına kadar tamamlanması ön görülüyor. 


ULUSLARARASI DEMİRYOLU AĞI 


Kapıkule'den Kars'a ve İzmir'den Habur'a uzanan hızlı tren hattının içerisinde bulunan İstanbul-İzmir-Aydın hızlı tren hattı da bölümler halinde yapılmaya devam edilecek. Proje tamamlandıktan sonra Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı ile bağlanacak. Yük ve yolcu taşımacılığına imkan sağlayacak demiryolu ağı uluslararası sisteme entegre edilecek. 


BAŞKENT'E HIZLI TREN 


Yeni dönemde Ankara merkezli hızlı tren ağı 3 bin 623 km'ye çıkarılacak. Bunların en önemlilerinden biri olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi tamamlanacak. Böylece ülke nüfusunun yarısı yüksek hızlı tren konforundan faydalanacak. İzmir ile Ankara arasını 13 saatten 3 buçuk saate düşürecek olan proje Yenice Köyü'nden başlayarak Afyonkarahisar İl merkezi, Uşak İli Eşme İlçesi ve Manisa İl merkezinden geçerek İzmir'de son bulacak.


ANKARA YOLU TAMAMLANACAK


65. Hükümet programındaki Ankaraİzmir otoyolu projesi sadece İzmir-Ankara ve otoyol güzergahı üzerindeki illeri değil İç Anadolu'yu, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu'yu da Ankara üzerinden Türkiye'nin en büyük limanına sahip İzmir'e bağlayacak. 501 kilometre otoyol ve 71 kilometre bağlantı yolları olmak üzere toplam 572 kilometre olan yol tamamlandığı takdirde Ankara-İzmir arası 3 buçuk saate inecek. 




Habertürk Egeli


Geri Dön