29 / 03 / 2024

Ege'de en yaşanabilir kentler Uşak ve Balıkesir seçildi!

Ege'de en yaşanabilir kentler Uşak ve Balıkesir seçildi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk defa yaptığı 'illerde yaşam endeksi' çalışmasının sonucunu yayınladı. Uşak, 'en yaşanılabilir kentler' sıralamasında Türkiye altıncısı, Balıkesir ise yedinci oldu.



TÜİK'in karnesine göre 81 il arasında  İzmir  21'inci, Çanakkale 24'üncü, Denizli 26'ncı, Manisa 31'inci, Muğla 45'inci, Aydın ise 46'ncı sıradan listeye girdi. Uşak, 'sosyal yaşam endeksi'nde ise İstanbul'un ardından ikinci sırada yer alarak büyük başarıya imza attı. Çalışmanın amacının, 'ildeki yaşamın tüm boyutlarıyla izlenmesine ve iyileştirilmesine altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmek olduğunu' dile getiren TÜİK yetkilileri, "İllerde yaşam endeksi, konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsıyor ve 41 göstergeyle temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunuyor. Endeks 0 ile 1 arasında değer alıyor ve 1'e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini ifade ediyor" dedi 


Denizli'nin durumu 


TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, Denizli'nin genel değerlendirmede 81 il arasında 26'ncı sırada yer aldığını, 'eğitim', 'sağlık' ve 'çevre' başlıklarında Ege illeri arasında birinci olduğunu söyledi. Yücedağ, 'sosyal yaşam', 'sivil katılım' ve 'gelir' seviyesinde orta sıralarda bulunan Denizli'nin, 'altyapı', 'güvenlik', 'yaşam memnuniyeti', 'çalışma hayatı' ve 'konut'ta ise sınıfta kaldığını açıkladı. Çok sayıda konut yapıldığı ifade edilmesine rağmen Denizli'nin başarısız olduğu kategorilerden birisi bu alan oldu. 42'nci sırada yer alan Denizli'nin önündeki iller İzmir (18) ve Uşak (20) oldu. 'Çalışma hayatı'nda da 17'nci sırada olan Denizli, Uşak (4) ve Manisa'nın (11) gerisinde yer aldı. 


Muğla ve Aydın şaşırttı 


Endekste Muğla ve Aydın'ın durumu da şaşkınlık yarattı. Muğla, listeye 45'inci sırada girerken, Aydın 46'ncı oldu. Yücedağ, "Aydın, 'çevre'de 10, 'sağlık'ta 17, 'altyapı hizmetlerine erişim'de 18, 'eğitim'de 28, 'sosyal yaşam'da 31, 'çalışma hayatı'nda 32, 'gelir ve servet'te 34, 'konut'ta 51, 'sivil katılım'da 58, 'yaşam memnuniyeti'nde 68, 'güvenlik'te 69'uncu sırada bulunuyor" diye konuştu. 


Yeni Asır


Geri Dön