29 / 03 / 2024

Ege'deki ormanların kadastro çalışmaları başlıyor!

Ege'deki ormanların kadastro çalışmaları başlıyor!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yurt genelindeki ormanların kadastro işlemlerinin tamamlanması için başlatılan çalışmada pilot bölge olarak seçilen İzmir, Manisa ve Aydın'da eğitim programı düzenlendi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen orman kadastrosu çalışmasının pilot bölgesi olan İzmir, Manisa ve Aydın bölgesi için eğitim programı başlatıldı.


Çeşme Sheraton Oteli'nde düzenlenen Orman Kadastrosu (ORKA) Eğitim Programı'na Tapu ve Kadastro 3. Bölge Müdürlüğü kadastro görevlileriyle özel şirket temsilcileri katıldı.


Programın açılışında bir konuşma yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Kanal, 2005 yılına kadar 216 bin kilometrekarelik orman alanının ancak yüzde 25'inin kadastrosunun bitirilebildiğini, bu yıldan sonra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün de işe dahil olmasıyla orman alanlarının yüzde 75'inin kadastrosunun tamamlandığını belirterek kalan kısmın da kendileri tarafından bitirilmesi için Orman Genel Müdürlüğü ile protokol imzalandığını ifade etti.


Kanal, şöyle konuştu:


"Amacımız seri biçimde, 2015 sonuna kadar Türkiye'nin orman kadastrosunu bitirmek. Bu önemli bir konu çünkü ormanlarla ilgili bir çalışma yapılacağı zaman nerede neyimiz var, ne kadarlık bir alan var bilinemiyor. Bir an önce bunları yönetilebilir hale getirmemiz lazım. Yapacağımız çalışmalarda İzmir, Manisa ve Aydın'ı pilot olarak belirledik. İlk ihale paketinde yer alan bölgeler buralar. Bu bölgede 2015 ortalarında bu bölgedeki orman ve kadastro problemini tamamen çözmüş olacağız. Diğer bölgelerin ihaleleri de hızlı biçimde yapılacak"


Kadastro Dairesi Başkanı Güngör Güzel, teşkilat olarak 5 yılda ülke kadastrosunu bitirme hedefini yakaladıklarına dikkati çekti. 2003 yılına kadar 38 bin 800 birimde kadastro yapıldığını, kalan 13 bin birimin zor coğrafi koşullara sahip olması nedeniyle 35 yılda bitirilebileceği öngörülürken özel sektörün dinamizminden istifade edilerek başarı sağlandığını anlatan Güzel, 2014 yılında güvenlik sorunu nedeniyle boşaltılan köyler dışında tüm kadastro işlemlerinin tamamlandığını söyledi.


Orman Genel Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Dairesi Başkanı Naci Yaman da ormanların kadastro işlemi sonrası 2 B uygulamalarının yapılacağını ifade etti.


Eğitim toplantısının 2 gün süreceği belirtildi.


 

AA


Geri Dön