25 / 04 / 2024

Ege'nin kalbindeki evler!

Ege'nin kalbindeki evler!

Ümit - Cem Boyner'in Cunda Adası'nın uçsuz bucaksız zeytinlikler arasında kaybolmuş evi 200 yasında



Maison Française bu ay Bodrum, Alaçatı, Cunda, Bozcaada, Ayvalık ve Yunan Adaları'ndan ilham alan tam 14 örnekle okurlarını 'Ege evleri'ne doğru bir yolculuğa çıkardı. Cem ve Ümit Boyner'in Cunda Adası'ndaki 200 yıllık geçmişe sahip muhteşem eviyle merhum Ahmet Ertegün ile eşi Mika Ertegün'ün Bodrum'daki; tarihle güncelin, evrenselle yerelin buluşma odağı olan evi, yaz enerjisini size taşıyor.

Cem-Ümit Boyner çiftinin Cunda Adası'ndaki evi bir yanında Ayval Limanı'na gelen teknelerin, balıkçıların ve yelkenlilerin görüntüsü, c yanda alabildiğince uzanan zeytin ağaçları, tam ortada ise 50 döni arazi içinde konumlanmış 700 metrekarelik üç katlı bir yapı. Uçsu; bucaksız zeytinlikleri arasında kaybolmuş bir ev. Sarımsak taşındar yapılan binanın ana girişi, denize kadar uzanan fıstık çamlarıyla . sınırlanmış küçük bir patikaya bağlanıyor. Özellikle yaz aylarında p kullanılmayan bu giriş yerine, doğrudan yaşama mekânına açılan g veranda kapıları tercih ediliyor Terasta, bir akşamüstünde, balıktan dönen takaları izlemek ve Ayvalık'ın arkasından doğan mehtabın denize düşen aksine hayran olmamak mümkün değil.

Dört yıl önce kaybettiğimiz Atlantic Records'un sahibi Ahmet Ertegün ile dekoratör eşi Mica Ertegün'ün Bodrum'daki evleri ise geçmişten kopmadan geleceğin mimarisini yansıtıyor. Salih Efendi Konağı'nın yerine inşa edilen evin restorasyonu bir buçuk sene sürmüş. Ve aradan geçen yaklaşık 30 yıla karşın yapı tasarım açısından kesinlikle eskimemiş. Bir buçuk dönüm arazi içine yerleştirilen dört binadan öndeki ikisi en az 200 yıllık bir geçmişe sahip. Ana yaşama mekânına Roma dönemine ait heykel başları, eski Tunç Çağı'na ait kaplar ve Bizans testileri hâkimken, misafir odalarında Osmanlı dönemine ait objeler ve yer yer yöresel eşyalar göze çarpıyor. Bu ev tarih-bugün-gelecek ilişkisini doğru kurma örneği olmasının yanında var olan ve eklenen yapılar arasındaki farklılığa da cevap getiriyor.
Milliyet Cadde


Geri Dön