20 / 04 / 2024

Ege'yi 2B arazi satışı telaşı sardı!

Ege'yi 2B arazi satışı telaşı sardı!

İzmir, Aydın ve Manisa"da ilk etapta belirlenen 19 bin 700 parsel 2B arazisinden 11 bine yakının olduğu İzmir"de satışın 'oldu bittiye' getirileceği öne sürüldü. Belirlenen arazinin toplam büyüklüğü ise 60 milyon metrekare



İzmir, Aydın ve Manisa"da ilk etapta belirlenen 19 bin 700 parsel 2B arazisinden 11 bine yakının olduğu İzmir"de satışın 'oldu bittiye' getirileceği öne sürüldü. Belirlenen arazinin toplam büyüklüğü ise 60 milyon metrekare.
2B arazileri olarak bilinen ve orman vasfını yitirmiş alanların satışını öngören yasayla ilgili çalışmalar son aşamaya gelirken, toplumun değişim kesimlerinden ilk tepkiler de ilk tepkilerini ortaya koymaya başladı.
Arazileri belirlemek ve satışını yapmakla yükümlü 'orman bölge' 'tapu kadastro müdürlükleri' ve deftarlıklar'da yetkililer arazilerle ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçınırken, TMMOB Orman Mühendisleri Odası  İzmir  şžube Başkanı Kenan Öztan, bu konudaki gizliliğin nedenini 'işin dallanıp budaklanmasını önlemek' olduğunu ileri sürdü.

60-70 yaşında ormanlar

Yasanın arazilerin satışını kısa sürede bitirecek şekilde hazırlandığını öne süren Öztan, 'İşin içinde rant var, ilk planda satılacak olanlar ranta konu olan yerler. Yasa öyle çıkartılıyor ki kent yerleşimlerine yakın olanlar iki ay, kırsaldakiler dört ay içinde satılacak. Sürenin bu kadar kısa tutulmasının nedeni herhangi bir itiraza takılmamak. çünkü yasa daha önce çıkartıldığında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bu sefer de Anayasa"ya aykırı olduğu için iptali muhtemel. Anayasa Mahkemesi iptal bile etse o zamana kadar olanlar satılmış olacak, bu işlemin de geri dönüşü mümkün olmayacak' diye konuştu.
Satılacak alan konusunda kesin bir rakamın kimse tarafından verilemediğini dile getiren Öztan, 'İzmir"de 17 bin hektardan bahsediliyor. Biz istesek de bize bilgi vermiyorlar. Yeni tespitler halen sürerken 2B olarak bilinen bazı yerlerde 60-70 yaşında ormanla karşılaşılıyor' şeklinde konuştu.
Öte yandan, İzmir Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Burhan Usta, İzmir'de 2B arazileriyle ilgili birinci grup çalışmaları tamamlayarak Hazine adına tescillediklerini belirtirken, ikinci grupla ilgili çalışmaların yapıldığını, ancak henüz ihalesinin yapılmadığını söyledi.

Taksit taksit arazi
Elde edilen bir diğer bilgiye göre, tapu ve kadastro müdürlüklerinde tescil işlemleri tamamlanırken milli emlak müdürlüklerinde de arazilerin değer tespit çalışmaları başlatıldı. İzmir"de, metropol alan içerisinde kalan 2B arazileriyle ilgili çalışmaları Konak, Karşıyaka ve Balçova Milli Emlak müdürlükleri tarafından yapılıyor. Metropol alan dışında bu çalışmalar mal müdürlükleri tarafından yürütülüyor.
Ayrıca, yasanın onaylanmasından sonra arsa niteliğinde olan 2B arazilerinin 10 bin TL peşin gerisi 5 yıl vadeli, tarla niteliğinde olan 2B arazileri ise 2 bin TL peşin gerisi taksitle öncelik kullananlarda olmak üzere satışa çıkartılacak.

EGE'DEN 2B TABLOSU
Parsel sayısı  19.700
Parsel dağılımı
İzmir  11.00
Manisa  7.000
Aydın  1.700
Arazi büyüklüğü  60 milyon metrekare


Geri Dön