20 / 04 / 2024

EGO arsasına ilişkin 8 sorun mecliste!

EGO arsasına ilişkin 8 sorun mecliste!

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara'da EGO arsasına yüksek katlı yapılaşmaya açılacağı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Nazlıaka sorularını Başbakan Davutoğlu'na sordu.



EGO arsasına ilişkin 8 sorun mecliste!


Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara'da EGO arsasına yüksek katlı yapılaşmaya açılacağı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Nazlıaka sorularını Başbakan Davutoğlu'na sordu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AOÇ ile AKM alanları arasındaki eski EGO hangarları parseline, içinde otel, konut, AVM, okul ve kamu yapısının yer alacağı yüksek katlı yapılaşma için çalışmalara başlandığı haberlerinin basında yer aldığı ifade eden Nazlıaka, "Konuyla ilgili olarak ilgili meslek odalarının yaptıkları açıklamalarda, projenin bilimsel planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu, bu alana çok katlı binaların inşa edilmesinin sakıncalı olduğu bilgilerine yer verilmiştir. Açıklamalarda ayrıca, bu alanın Ankara’nın önemli ekosistem birimi olan yeşil aksı hava koridoru olduğu, yapılması planlanan çok katlı yapılaşmanın AKM’den AOÇ’ye uzanan soluk borusunu tıkayacağı, kentin nefesini keseceği belirtilmiştir." dedi.


Nazlıaka, EGO arsası ile ilgili olarak Davutoğlu'na 8 soru sordu. Nazlıaka'nın soruları şu şekilde;


1-    Ankara siluetini bozacak, altyapı ve trafik olmak üzere ciddi sorunlara neden olabilecek bu proje ile kimlere ve hangi gruplara rant yaratılacaktır?


2-    Bu projenin Ankara’nın hava koridorlarını, su havzalarını olumsuz yönde etkileyeceği, trafik akışını altüst edeceği ortadadır. Bu hususlarda dikkate alınarak bu proje durdurulacak mıdır?


3-    Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, İstanbul’un tarihi dokusunu bozan yapılardan bahsederek, “Bundan sonra bu şehre hançer gibi saplanan hiçbir eser yapılmayacak” şeklindeki açıklaması basınımızda yer almıştır. Şimdi “hançer saplanma” sırası Ankara’ya mı gelmiştir?


4-    Ankara’da son yıllarda hızlı bir şekilde kentin merkezine yakın bölgelerde, şehrin dokusunu bozacak, trafiği ve alt yapıyı olumsuz etkileyecek nitelikte yüksek binalar yükselmektedir. Rant uğruna gerçekleştirilen bu yapılaşmaya daha ne kadar göz yumulacaktır?


5-    Bu tür bir yapılaşma başta altyapı ve ulaşım olmak üzere Ankara’nın geleceğini nasıl etkileyecektir? Hangi sorunlara neden olacaktır?


6-    2011-2016 yıllarında yıllar itibariyle Ankara’da inşa edilen bina ve daire sayısı nedir? iş merkezi sayısı nedir? Bu binaların toplan kapalı ve açık alan büyüklüğü nedir? ilçelere göre dağılımı nedir?


7-    Ankara’da bu dönemde yıllar itibariyle yapılan derslik, hastane ve yatak sayısı nedir? İlçelere göre dağılımı nedir? Park sayısı nedir, ilçelere göre dağılımı nedir?


8-    Ülkemizde kent planlamasından hızla uzaklaşıldığı, TOKİ’nin rant amaçlı projeler ürettiği ve planlama yaptığı konusundaki eleştiriler bilinmektedir. Ankara’da  TOKİ  eliyle yapılan bina sayısı nedir? Bu alanların yüzde kaçı TOKİ’ye devredilmeden önce tarım alanı yada kamu arazisiydi?





Geri Dön