26 / 04 / 2024

Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?

Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?

Kiracılar, kiralama süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz olarak ödemek ile mükellef oluyor. Kira süresinin uzaması halinde kira bedelinde de artış yapılıyor. Peki, Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?



Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?

Kiracılar, kiraladıkları taşınmaz mal için kiralama süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz olarak ödemek ile mükellef oluyor. Kira süresinin uzaması halinde kira bedelinde de artış yapılıyor.


Borçlar Kanunu gereğince yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Bu oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. Ekim ayı enflasyon oranları 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı. Peki, 2015 Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?


Ekim ayı verilerine göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Hesaplamada yüzde 6,92'lik oran kullanılıyor. Buna göre kirada yapılacak artış bu orandan yüksek olamıyor.



Enflasyon oranları Ekim 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön