20 / 04 / 2024

Ekolojik-Ev Öğrenci Projesi, Yıldız Teknik ekibinin

Ekolojik-Ev Öğrenci Projesi, Yıldız Teknik ekibinin

Rüzgar türbinli ev projeleriyle birinci olan üç Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi, 7000 TL ödülün yanı sıra BASF'in İngiltere'deki enerji verimli evine seyahat kazandı.



Yapıda Yeni Ürünler Fuarı kapsamında, kimya şirketi BASF'in sponsorluğunda düzenlenen Ekolojik-Ev Öğrenci Proje Yarışması'nda dereceye giren projeler, fuarın açılış töreninde açıklandı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Bölümü öğrencileri Onur Akın, Aziz Şahin Ekicioğlu ve Deniz Yazıcı'dan oluşan ekip, rüzgar türbinli ev projeleriyle birinci seçildi ve 7.000 TL ödül kazandı. Tasarımlarında yerel ve ekolojik dengeyi bozmayacak malzemeler seçerek iklimsel ve görsel konfor koşullarının sağlanması açısından gerekli önlemleri alan ve rüzgar türbinleriyle enerji tüketimini minimumda tutmayı hedefleyen ekip ayrıca, BASF'in İngiltere'de inşa ettiği düşük enerji maliyetli eve bir seyahat kazandı.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden toplam 63 adet projenin katıldığı Ekolojik-Ev yarışmasında ikinciliği, tekrarlanabilir birimlerden oluşan ve yeni teknolojileri kullanan projesiyLe İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi Dağhan Çam elde etti. Yine İTÜ'den Doruk Karagöz ve Yasemin Löşer'in oluştuduğu ekip ise aktif ve pasif sistemleri bina tasarımıyla detaylı şekilde bir arada yorumladıkları tasarımla üçüncü oldu. Öte yandan İTÜ, Karabük Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nden dört ekip mansiyon ödülü almaya hak kazandı.
Küre Yapı Group tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Yapıda Yeni Ürünler Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Ekolojik-Ev Öğrenci Proje Yarışması'na katılan tasarımlar; doğaya uyum, ekolojik dengeyi koruma, kullanıcı konforu, alternatif enerji kullanımı ve atıkların değerlendirilmesi gibi kapsamlı kriterler açısından değerlendirildi. Yarışma jürisinde, İTÜ'den Prof. Dr. Gül Koçlar Oral, Doç. Dr. Sinan Mert Şener, Doç. Dr. Alpin Köknel Yener, Y. Doç. Dr. Gülten Manioğlu ve Öğr. Gör. Dr. Filiz Akşit ile YTÜ'den Prof. Dr. Rengin Ünver'in yanı sıra BASF Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Cüneyt Dayıcıoğlu yer aldı.


Geri Dön