27 / 04 / 2024

Ekonomik istikrar gayrimenkul yatırımcısını etkiledi mi?

Ekonomik istikrar gayrimenkul yatırımcısını etkiledi mi?

Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi istikrar gayrimenkul sektörüne olumlu yansıdı. EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı "Siyasal ve ekonomik istikrarın oluşturduğu güven, yerli ve yabancı yatırımcıları etkiledi.



Türkiye ekonomisinde önemli bir paya sahip olan ancak hâlâ gelişmiş ülkelerdeki milli gelir oranındaki yer ile karşılaştırıldığında gerilerde bulunan gayrimenkul sektörü, önümüzdeki 20 yıl içinde gündemdeki yerini koruyacak. Sektörün nereden nereye geldiğini, sunduğu fırsatları ve ihtiyaçlarını EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile konuştuk. Sektörün Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kabadayı "Siyasal ve ekonomik istikrarın oluşturduğu güven, hem yerli ve yabancı yatırımcıları etkiledi. Bunlar bir araya gelince gayrimenkul sektörü bir sıçramaya yapmaya başladı" dedi. Kabadayı "Türk ekonomisinin gösterdiği performansa paralel olarak gayrimenkul sektörü de gelişmesini sürdürdü ve önümüzdeki yıllarda bu gelişim en önemli gündem maddemiz olacak" dedi. 




Kabadayı, kentsel dönüşüm, mega projeler, İstanbul'un dünya fınans merkezi olma hedefi ve var olan tüketici talebinin sektörü canlı tutacağını ela belirterek "Modası geçmeyecek bir sektör" diye konuştu. Türkiye'de siyasal iktidarın oluşması birlikte güven ortamının sağlanmasının ve bunun vatandaşlarda yarattığı pozitif algı nedeniyle kendi sektörlerinin de bundan faydalandığı yorumunu yapan Kabadayı "Siyasal ve ekonomik istikrarın oluşturduğu güven, hem yerli ve yabancı yatırımcıları etkiledi. 




Bunlar bir araya gelerek gayrimenkul sektörü bir sıçramaya yapmaya başladı" dedi. Bunun da gayrimenkul de ciddi fırsatlar yarattığını ve önemli firmaları ortaya çıkardığını belirten Kabadayı, şunları söyledi: "Türkiye ekonomisi büyüdükçe gayrimenkul sektörü de büyüdü ve ekonominin tırmanmasında aynı zamanda bir lokomotif işlevi gördü. Ekonomide çekici bir güç oldu." Sanayi ve inşaat sektörleri arasındaki ilişkinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi iki sektörün at başı gitmesi gerektiği vurgusunu yineleyen Kabadayı "Türkiye'nin her sektörünün gelişme göstermesi gerekir. Teknoloji, sanayi, inşaat bunları ayrı düşünmemek lazım. Gelişmiş ülkelere bakmak bile bunu anlamak için yeterli" diye konuştu. 




İhracat malı oldu Gayrimenkul sektörünün aynı zamanda bir ihracat unsuru olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyen Kabadayı, Mütekabiliyet Yasası ile yabancı yatırımcının önünün açıldığını vurguladı. Kabadayı "Sektör büyük bir ihracat unsuru oldu. Körfez ve Orta Asya başta olmak üzere yabancı yatırımcının bu ülkeye olan ilgisini ilk elden yaşayan birisiyim. Sadece ev almakla kalmıyorlar. Burada şirket kurmayı hedefliyor ve uzun vadede burada yatırım ve yaşam hedefliyorlar" dedi. Türkiye pazarında var olmak istediklerini yabancı yatırımcılardan duyduğunu kaydeden Kabadayı "Türkiye de bu imkanları onlara sunuyor. Potansiyeli görüyorlar. Sadece inşaatla kalmıyor. Otelleri kullanıyorlar, alışveriş yapıyorlar, çocuklarını burada okutmayı planlıyor ve para harcıyorlar" dedi. Mütekabiliyet yasası üe bu bölgelerde birikmiş olan sermaye birikimi için Türkiye'nin iyi bir hedef ülke olduğunu vurgulayan Kabadayı "Bu kişilerin çoğu daha önce Londra, New York, Paris'e gidiyordu. Geleceğine güvendilderi ülkelere geliyordu.Buraya da gelmeye başladılar.



Ekonomi Gazetesi


Geri Dön