23 / 04 / 2024

Ekonomik, sağlıklı ve konforlu yaşamın adresi ısı yalıtımı

Ekonomik, sağlıklı ve konforlu yaşamın adresi ısı yalıtımı

Isı yalıtımı sektörü konut projelerinde yaşanan hızlı artış, TOKİ'nin ülke geneline yayılan projeleri ve enerji maliyetlerinin artmasıyla birlikte 2007 yılına hızlı bir giriş yaptı. Yılın ilerleyen dönemlerinde satışlardaki düşüşle birlikte inşaat sektörü



Sektörümüzün gelişiminde ısı yalıtımı bilincinde yaşanan artışın etkisini de göz ardı edemeyiz. Özellikle küresel ısınmanın gündemimizi daha fazla meşgul etmeye başlamasıyla birlikte insanlar bireysel olarak da neler yapabileceklerini öğrenmeye başladılar. Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında yakın dönemde yapılan “İklim Değişikliği Konferansı'nda”, küresel ısınma nedeniyle su ve yiyecek kıtlığının ağırlaşacağı, çevre sorunlarından kaynaklanan yeni göçler yaşanacağı, dünya çapında gerginlik ve çatışmaların artacağı açıklandı. Tüm bu gerçekler bizleri acil önlemler almaya zorluyor.

Çok fazla bilinmese de küresel ısınmaya karşı alınması gereken önlemlerin başında ısı yalıtımı geliyor. Çünkü ısı yalıtımı ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma imkânı sağlıyor. Böylece fosil yakıtlardan konut başına atmosfere yayılan karbon dioksit miktarı da yarı yarıya azalıyor.

Tabi ısı yalıtımının avantajlarını yakalayabilmek de ancak gerekli laboratuar testlerinden geçirilmiş, standartlara uygun ürünlerle mümkün oluyor. XPS Isı Yalıtım Levhaları, yalıtım performansını bina ömrü boyunca koruyor ve kesintisiz ısı tasarrufuna imkân sunuyor. İleri teknoloji ürünü XPS, diğer ısı yalıtım malzemelerine oranla detaylarda daha ince uygulanarak aynı ısı yalıtım değerini, aynı kalınlıkta uygulandığında da daha üstün ısı yalıtım performansını sağlıyor. Su emmediği için dona karşı dayanıklılığı sayesinde bina dışında sıva çatlağı gibi oluşumları, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek, binanın bakım ve onarım masraflarını azaltıyor, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları yaratıyor.

Türkiye'de 2004 yılı rakamlarına göre, mevcut 8 milyon binanın çok büyük bir bölümünde ısı yalıtımı bulunmuyor. Yalıtımsızlık nedeniyle kaybedilen ısıtma ve soğutma enerjisinin toplam maliyeti ortalama olarak 5.5 milyar dolar rakamının üzerinde. Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın tamamında ısı yalıtımı uygulanması halinde ise 300 milyon dolar enerji tasarrufundan söz etmek mümkün. Bu rakamlar kuşkusuz Türkiye gibi dışa bağımlı bir ülkenin ekonomisi için çok önemli bir tasarruf kaynağı.

Üstelik ısı yalıtımı, her ne kadar denetimde yaşanan aksaklıklar nedeniyle tam olarak hayata geçirilememiş olsa da ülkemizde 2000 yılından bu yana zorunlu bir uygulama. “Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi” adı verilen uygulama gereğince; binanızı yapan kişi ya da kuruluş, yapılan projeye göre hesaplayıp “Bu bina ısınmak için şu kadar enerji harcar” diye binanın görünür bir yerine asmak zorunda… Şubat ayında TBMM'de kabul edilen “Enerji Verimliliği Kanunu” da bu zorunluluğa uymayanlara cezai müeyyide getiriyor.

Kanuna göre; enerji verimliliği için mevcut binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının kararı artık oy birliği yerine oy çokluğu ile alınacak. Bu gelişme ise artık binalarda ısı yalıtımı uygulamaları kararının daha kolay alınabileceği anlamına geliyor.

Ülkemizde enerji tüketiminin yüzde 34'ünün konutlarda kullanıldığını ve bir binada kullanılan enerjinin yüzde 80'inin ısınma amaçlı olarak tüketildiğini düşündüğümüzde ve buna enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu, üstelik dünyanın enerji kaynaklarının da her geçen gün hızla tükendiğini eklediğimizde başka bir yoruma gerek kalmıyor aslında… Açıkça görüldüğü gibi ekonomik, sağlıklı, konforlu, güvenli konutlarda oturmanın ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın tek yolu ısı yalıtımımdan geçiyor.

Isı yalıtımı ve mantolama uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi almak ve sektörün uzman firmalarına ulaşmak isteyenlerin www.xpsturkiye.org internet adresimizden ve 0216 456 96 36 numaralı telefondan derneğimize ulaşmaları yeterli.

Durmuş Topçu / XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı


Geri Dön