19 / 04 / 2024

Ekonomiye güvenin artmasıyla konut satışları yükseldi!

Ekonomiye güvenin artmasıyla konut satışları yükseldi!

Seçim öncesinde ekonomi üzerinden kriz planları yapanların hevesi kursağında kaldı. AK Parti'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi güçlenince ekonomiye güven arttı. Konut satışları Mayıs ayında yüzde 20 yükseldi..



AK Parti'nin seçimlerde tek parti iktidarını koruyacağı beklentisinin güçlenmesiyle birlikte, ekonomi canlandı. Açıklanan tüm makro ekonomik veriler tüketici ve reel kesimin ekonomiye güvenin arttığını ortaya koyuyor. Otomotiv, konut, perakende başta olmak üzere tüm sektörlerde art arda rekor haberleri geliyor. Konut sektöründe mayıs ayının ilk 15 gününde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 civarında büyüme yaşandı. Bankaların kullandırdığı konut kredileri sadece son iki haftada 1.3 milyar TL arttı. Nisanda tarihi rekor kıran otomotiv sektöründe, mayısta da yeni zirvelere imza atılacak. Bazı modellerde tüketiciye 3 ay sonrasına gün verilen otomobil sektöründe mayısta 100 bin rakamına ulaşılması bekleniyor. Beyaz eşyadan hazır giyime, aksesuvardan ev ürünlerine kadar çok sayıdaki sektörde satışlar son 15 günde yüzde 15 oranında yükselmiş durumda. Makro veriler de büyümenin ikinci çeyrekte toparlandığına işaret ediyor. 


KONUT SEKTÖRÜNDE YÜZDE 20 BÜYÜME


Piyasalara nisanın son haftasında hâkim olmaya başlayan iyimser hava, kredili konut satışlarını da artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre 24 Nisan-8 Mayıs arasındaki iki haftalık süreçte konut kredileri 1 milyar 333 milyon lira artarak 134 milyar 883 milyon liraya çıktı. Konut kredilerinde son bir aylık artış 3 milyar liraya dayandı. Türkiye İstatistuk Kurumu'nun açıkladığı rakamlara göre konut satışları mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.4 artarak 116 bine çıktı. 3 aylık konut satışı ise yüzde 15.2 artarak 297 bini geçti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85.2 artış göstererek 45 bin 315 oldu. Tek parti iktidarından kimsenin şüphesi olmadığını belirten KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Sektör geçen yılın mayıs ayına oranla yüzde 20 büyüdü" dedi.


Murat KURUM /Emlak Konut GYO Genel Müdürü


İSTİKRAR SATIN ALINIYOR

Gayrimenkul sektöründe bugüne kadar görünmeyen rekabeti gördük. Bu durum hem yatırımcı hem yüklenici hem de konut alıcısının güven ortamına ikna olduğunun en büyük göstergesi. Yabancılar borsada büyük alımlar gerçekleştirdi. Bu durum istikrarı satın almaya doğru gidiyor. 2014'te yabancıya satış oranı yüzde 10 seviyesindeydi. Sadece mayıs ayında bu oran yüzde 20'ye çıktı. Yabancı yatırımcı da güven ortamına geldi.


Otomotivde 3 ay sonraya gün


Nisanda rekor rakamlara ulaşan otomotivde canlılık bu ay da devam ediyor. Firmalar sıfır araç almak isteyen müşterilerine 3 ay sonrasına gün veriyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayrı Erce, "Mayısın şu güne kadar yaşanan döneminde de bir rekor beklentisi içindeyiz. Türk otomotiv tarihi açısından satışlarda en iyi mayıs ayını yaşayacağız. Hedef satışların 95-100 bin bandını görmek. Özellikle bu ayın sonunda yapılacak fuarla birlikte bu rakam yakalanacaktır. Seçimlere kadar süreç böyle gider" dedi.


CİROLAR YÜZDE 15 ARTTI


Seçimlerle ilgili belirsizliğin ortadan kalkması perakendeye de yansıdı. Son 15 günde yüzde 15'lik ciro artışı var. Saat&Saat'in patronu Ramazan Kaya, tüketicinin istikrar istediğini belirterek, özellikle son 10 gündür cirolarının arttığını söyledi. Kiğılı'nın CEO'su Hilal Suerdem tek parti hükümetinin devam edeceği beklentisinin piyasaları rahatlattığına dikkat çekti. Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar da, tüketicinin siyasi istikrarın süreceğini düşündüğünü kaydetti. Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Öykü Korkmaz, ilk 3 ayında satışların yüzde 7 arttığını belirterek, "Bu ay da satışlar iyi gidiyor. Tüketici istikrara güveniyor" dedi.


SANAYİDE ÇARKLAR HIZLANDI


Sanayi üretimi, kış şartlarının yavaş yavaş ortadan kalkmasının da desteğiyle, mart ayında takvim etkisinden arındırılmış bazda, yüzde 0.9'luk beklentiye karşılık, yüzde 4.7 ile Nisan 2014'ten bu yanaki en yüksek artışı gerçekleştirdi. Ekonomistler, jeopolitik risklere ve küresel zorluklara rağmen sanayi üretiminde mart ayında görülen güçlü toparlanmanın, büyümenin ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğine işaret ettiğini kaydediyor.


EKONOMİYE GÜVENDE HIZLI YÜKSELİŞ


Seçim dönemi olmasına rağmen nisanda 1.4 milyar TL fazla veren bütçede vergi gelirleri yüzde 23 arttı. Bu da iç talepteki canlanmayı teyit etti. 

Sanayide kapasite kullanım oranı nisanda yüzde 74.6'ya çıkarak geçen yılki seviyeye ulaştı. 

Reel Kesim Güven Endeksi 103.5'ten 107.9'a yükseldi. 

Mart ayında 64.4 ile ile 5 yılın en düşük seviyesine inen Tüketici Güven Endeksi de nisanda 65.4'e çıktı.


Seda Tabak-Özge Yavuz/Sabah


Geri Dön