20 / 04 / 2024

Ekovilla'dan depreme karşı yatay mimari konsepti!

Ekovilla'dan depreme karşı yatay mimari konsepti!

Ekovilla, depreme karşı yatay mimari konsepti sunuyor. Ekovilla evleri, karkas duvar panellerinde çivili birleşme yerleri binanın bükülmesini sağladığından depreme karşı korur.



Ekovilla, depreme karşı yatay mimari konsepti ile tercih ediliyor. Üçüncü deprem kuşağındaki Türkiye, Çanakkale’de son bir haftada art arda yaşanan sarsıntılarla deprem gerçeğini tekrar hatırladı.

Çanakkale ile depremle tekrar yüzleştik

Çanakkale’de ilki 6 Şubat’ta yaşanan sarsıntıdan sonra geçen bir haftada 749 deprem aktivitesi kaydedildi.  Özellikle Çanakkale Ayvacık ilçesi Yukarı Köy’ünü etkileyen deprem  hareketleri  sonucunda 50 evin hasar gördüğü bildirildi. Sarsıntıların devam etmesi ile evlerine giremeyen bölge insanı, Kızılay tarafından kurulan konteynerlerda barınıyor. İlk sarsıntılarda hasar alan binaların, devam eden sarsıntılarla hasar oranının daha fazla büyüdüğü veya tamamen yıkıldığı gözlemlendi.

Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm

1999 depreminden sonra bir takım düzenlemeler getirilen inşaat sektöründe  kentsel dönüşüm ile eski binaların dönüşümüne hız verildi. Gayrimenkul sektörü, teşvikler sağlanarak beklenen büyük İstanbul depremine yetiştirilmeye çalışılıyor. İnşaat teknolojisinde yaşanan gelişmeler ile daha hızlı halde, daha yüksek ve büyük çaplı konut projeleri hayata geçirilirken gözden kaçırdığımız bir nokta ise yatay mimari ve alternatif yapı modelleri.

Cumhurbaşkanı’ndan yatay mimari vurgusu

27 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı külliyesinde gerçekleştirilen Şehircilik Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yatay mimariye vurgu yapmıştı. İstanbul Boğazındaki yapılaşmadan dikey mimariye kadar pek çok konuda eleştirilerini dile getiren Cumhurbaşkanı, yatay mimariden yana olduğunu ve Toki eliyle bunun sağlanmaya çalışıldığını belirtmişti.


Depreme karşı Ekovilla konsepti

Dikey mimariye karşı yatay mimari örneği yapı konsepti olan Ekovilla evleri, karkas duvar panellerinde çivili birleşme yerleri binanın bükülmesini sağladığından deprem sırasında enerjiyi emer ve dağıtır. Ekovilla karkas duvar panelleri, yapılarda plywood ve OSB gibi yapısal panolar dikme ve kirişlerle beraber hareket ederek perde duvar ve diyaframları meydana getirir. Bunlar yatay yüklere son derece dayanıklı elemanlardır.


Ekovilla karkas duvar paneller hafif yapı elemanlarından oluşur. 100 m2´lik bir duvar yapımında insan gücü ile taşınacak malzemelerin ağırlığı yalnızca 500 - 1000 gram civarındadır. Bu sayede diğer yapı ürünlerine göre hasar görme veya hasar verme oranı daha düşüktür.

Ekovilla modeli olan Ekosilivri’de satışlar devam ediyor.


Rees Network tarafından İstanbul Silivri’de Ekovilla yapı konseptiyle hayata  geçirilen Ekosilivri, 36 adet bağımsız bölümden meydana geliyor. Bu ay sonunda temel atılacak olan Ekosilivri’de 2+1, 3+1 ve 4+1 oda sayısında villa üniteleri bulunuyor. Şu ana kadar yarısı için sözleşmenin gerçekleştiği Ekosilivri’de ilk bloklar temel atıldıktan 6 ay sonrasında teslime hazır hale gelecek.


Kurulumu diğer yapı teknolojisine göre daha hızlı olan Ekovilla konseptli proje olan Ekosilivri’yi Bahçelievler, Küçükçekmece, Bakırköy ve Basın Ekspres bölgesinde çalışan kişiler tercih ediyor.



Geri Dön