25 / 04 / 2024

Ekrem Demirtaş: İnciraltı sağlık ve turizm merkezi olmalı!

Ekrem Demirtaş: İnciraltı sağlık ve turizm merkezi olmalı!

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "İzmir'in yılan hikayesine dönen Balçova İnciraltı planlarının artık yürürlüğe girerek bölgenin sağlık ve termal turizmine açılmasını umut ediyoruz" dedi.



İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "İzmir'in yılan hikayesine dönen Balçova İnciraltı planlarının artık yürürlüğe girerek bölgenin sağlık ve termal turizmine açılmasını umut ediyoruz" dedi.


İzmir'in geleceği açısından sağlık ve termal turizmin önemli bir potansiyel teşkil ettiğini söyleyen Demirtaş, "Bu potansiyelimizi değerlendirebildiğimiz takdirde 12 ay turizm hedeflerimize ulaşabileceğiz.  İzmir  kent merkezinde sağlık ve termal turizm yatırımların olabileceği yer Balçova termal alan ve İnciraltı Bölgesi" dedi. İnciraltı'nın yürürlükte bir imar planı bulunmadığına dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Ne yazık ki 1990'lı yıllardan beri hem SİT dereceleri ile hem de yapılan planlarla ilgili konularda pek çok kez yargıya taşınan İnciraltı'nın şu an yürürlükte bir imar planı bulunmamaktadır. İmar Planları yürürlüğe girmediği sürece bu şekilde devam edecektir. Bu noktada kaybeden İzmir ve ülke turizmi ile ekonomisidir. Bölgenin turizm yatırımlarına açılmasından kastımız bölgedeki doğal karakteristik yapı bozulmadan, koruma kullanma dengesi gözetilerek değerlendirilmesi ve buna göre yapılaşma koşullarının getirilmesidir. Bu alanda AVM yapımına olanak verecek fonksiyonlar getirilmemeli; sağlık ve termal turizm ile bu sektörlere personel yetiştirecek eğitim tesislerinin bölgede oluşmasına izin verilmelidir. Ayrıca İzmir Körfez Geçiş projesi kapsamında bir ucunun İnciraltı bölgesinden geçmesi planlandığı için projenin 1/25.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planlarına da işlenmesi gerekmektedir."


İVEDİ OLARAK İMAR PLANLAMA ÇALIŞMALARI BAŞLAMALI…


Bütüncül bir planlama anlayışı çerçevesinde İnciraltı Bölgesi'nin sağlık ve termal turizm alanında değerlendirilmesine yönelik ivedi olarak yeniden imar planlama çalışmalarının başlanılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Bu çalışmalar; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca plan onay süreçleri öncesinde İnciraltı'nda yaşayanlar, ilgili meslek kuruluşları ve STK'lar bilgilendirilmeli, görüşleri alınmalıdır. İzmir Ticaret Odası olarak konuyla ilgili tüm bakanlıklara, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'ne girişimde bulunduk. Ayrıca çalışmaların hızlandırılması amacıyla Başbakanımız Binali Yıldırım'dan destek olmasını talep ettik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na da konuyu ilettik" dedi.


GENİŞLETİLMİŞ TURİZM MERKEZİ İLAN EDİLMİŞTİ


İnciraltı ilk olarak 1991 yılında turizm alanı ilan edildi. Daha sonra 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete ile İzmir-İnciraltı Genişletilmiş Turizm Merkezi (L 18 a-1 pafta) olarak ilan edilmiştir. Bu bölge, İzmir'in EXPO 2020 Organizasyonu adaylığı kapsamında EXPO'nun gerçekleştirileceği alan olarak belirlenmiştir. Dönemin Ulaştırma Bakanı iken Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın desteği ve gayreti sayesinde imar planları 05.06.2012 tarih ve 6324 sayılı İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun ile yürürlüğe girmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca üç kez onaylanan "İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı"nda turizm alanı olarak planlanmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisince 2012 yılında onaylanan ve halen yürürlükte olan 1/25.000 ölçekli İzmir Kent Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda da turizm alanı olarak planlanan alan 1., 2. ve 3. Derece Doğal SİT olarak tanımlıdır. Aynı zamanda söz konusu alan şu anda İzmir'de çokça konuşulan ve "35 İZMİRö projesi içerisinde yer alan "İzmir Körfez Geçişö projesinin de çıkış noktasındadır.



Yeni Asır


Haber Ege Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, İnciraltı bölgesinin sağlık ve termal turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu, bu potansiyel değerlendirildiğinde "İzmir'de 12 ay turizm" hedefine ulaşılabileceğini belirtti. 

Kent merkezinde sağlık ve termal turizm yatırımlarının yapılabileceği tek yerin Balçova termal alanı ve İnciraltı bölgesi olduğunu ifade eden Demirtaş, İnciraltı'nın yürürlükte bir imar planı bulunmadığına dikkati çekti.

Demirtaş, şunları kaydetti: "Ne yazık ki 1990'lı yıllardan beri hem SİT dereceleriyle hem de yapılan planlarla ilgili konularda pek çok kez yargıya taşınan İnciraltı'nın şu an yürürlükte bir imar planı bulunmamaktadır.


İmar planları yürürlüğe girmediği sürece bu şekilde devam edecektir. Bu noktada kaybeden İzmir ve ülke turizmi ile ekonomisidir. Bölgenin turizm yatırımlarına açılmasından kastımız bölgedeki doğal karakteristik yapı bozulmadan, koruma kullanma dengesi gözetilerek değerlendirilmesi ve buna göre yapılaşma koşullarının getirilmesidir. Bu alanda AVM yapımına olanak verecek fonksiyonlar getirilmemeli; sağlık ve termal turizm ile bu sektörlere personel yetiştirecek eğitim tesislerinin bölgede oluşmasına izin verilmelidir. Ayrıca 'İzmir Körfez Geçiş' projesi kapsamında bir ucunun İnciraltı bölgesinden geçmesi planlandığı için projenin 1/25.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planlarına da işlenmesi gerekmektedir. İzmir’in yılan hikayesine dönen Balçova İnciraltı planlarının artık yürürlüğe girerek, bölgenin sağlık ve termal turizmine açılmasını umut ediyoruz."


Ege Haber Gazetesi


Haber Posta Ege'de şu şekilde yer aldı


İnciraltı'nın ilk olarak 1991 yılında turizm alanı ilan edildiğini hatırlatan İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, pek çok kez yargıya taşınan bölgenin şu an yürürlükte bir imar planı bulunmadığına dikkat çekti. Bu durumdan İzmir ve ülke ekonomisinin kaybettiğini belirten Demirtaş, "Doğal karakteristik yapı bozulmadan, koruma kullanma dengesi gözetilerek yapılaşma koşulları getirilebilir. İnciraltı'na AVM değil turizm ve buna yönelik eğitim tesisleri yapılmalı" diye konuştu. 


Bütüncül bir anlayış çerçevesinde IndraltTnın sağlık ve termal turizm çerçevesinde planlanması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti: "Bakanlıklar ve belediyeler işbirliği yapmalı. Plan onay süreçleri öncesinde; Intiraltı'nda yaşayanlar, ilgili meslek kuruluşlan ve STK'lar bilgilendirilmeli, görüşleri alınmalı. 

İTO olarak çalışmaların hızlandırılması amacıyla Başbakanımız Binali Yıldırım'dan destek talep ettik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na da konuyu ilettik.


Posta Ege 


Geri Dön