26 / 04 / 2024

Eksik tapu harcı cezası!

Eksik tapu harcı cezası!

Tapu harcını daha az ödemek isteyenler, gerçek satış bedelini tapuda daha az gösterebiliyor. Ancak bu durumun Maliye tarafından farkedilmesi durumunda taraflardan "eksik tapu harcı cezası" kesiliyor...



Eksik tapu harcı cezası!

Tapu dairesinde gerçekleşen gayrimenkul alım satım işlemlerine karşılık olarak tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı gerçekleşen satış bedeli üzerinden belli oranlarda hesaplanıyor.


2014 yılında gayrimenkul devir hizmeti için hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Örneğin, satış değeri 200 bin TL olan bir mesken için kişi başı 4 bin TL harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Bu harç miktarını daha az ödemek isteyen taraflar, gerçek satış bedelini tapuda daha az gösterebiliyor. Ancak bu durumun Maliye tarafından farkedilmesi durumunda taraflardan "eksik tapu harcı cezası" kesiliyor. Eksik ödenilen tutarın tahsilinin yanı sıra yüzde 25 vergi ziyaı cezası da ödeniyor.


Tapu harcını cezası kapsamında giren bir diğer husus ise, tapu harcı ve masraflarını zamanında ödemeyenler için uygulanacak gecikme faizi şeklinde belirlenmiştir.


Bu noktada tapu harcı cezasına maruz kalmamak için alım - satım yapan kimselerin gerçek satış değerinin tapuya bildirilmesi ve belirlenen tapu harcının zamanında yatırılması gerekiyor.


Ancak Maliye tarafından herhangi bir işlem başlatılmadıysa, vergi cezalarından kurtulmak için pişmanlık dilekçesi verilerek ve daha az oranlarda bir ceza ödenebiliyor.


Pişmanlık beyanı vermek için atmanız gereken adımları vergi ve tapu dairelerine danışılabiliyor. Ayrıca karşı tarafın da kendine düşen payı yatırması gerekiyor. Aksi taktirde o da vergi cezasına maruz kalabiliyor.



Tapu alım satım harcı yüzde kaç?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön