18 / 04 / 2024

Eksik verilen arsa payı nasıl düzeltilir?

Eksik verilen arsa payı nasıl düzeltilir?

Arsa payı, ana yapının veya yapıların bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında arsadan verilen pay olarak tanımlanıyor. Peki, eksik verilen arsa payı nasıl düzeltilir?



Eksik verilen arsa payı nasıl düzeltilir?

Arsa payı, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken, ana yapının veya yapıların bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında arsadan verilen pay olarak ifade ediliyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, anagayrimenkulde, kat mülkiyetine bağlanmamış veya lehine kat irtifakı kurulmamış arsa payı bırakılamaz.


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gösterilen koşullar uyarınca kat mülkiyetine resen çevrilir. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebilir.

 

Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir.

 

Bağımsız bölümlerden her birine tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez.

 

Arsa payları, bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle orantılı olacaktır. 


Yukarıda belirtilen kanun hükümlerine göre arsa paylarının bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle orantılı olmaması durumunda bu durum dava açılarak düzeltilebiliyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle oranlı olarak özgülenmediği ya da bağımsız bir bölüme arsa payı hiç özgülenmediği hallerde ilgili kat malikinin arsa paylarının yeniden düzeltilmesi için mahkemeye başvurma hakkı bulunuyor.


Kat irtifakı veya kat mülkiyetinin kurulması sırasında arsa payları bizzat kendileri tarafından düzenlenmiş olan kat maliki veya maliklerinin sonradan arsa paylarının düzeltilmesini istemekte iyiniyetli olup olmadıklarının ve ayrıca arsa paylarının düzeltilmesini isteyen kat malikinin bu isteminde korunmaya değer bir hukuki yararının bulunup bulunmadığının araştırılması gerekiyor. 


Arsa paylarının düzeltilmesi davası, orantısızlığın giderilmesini kabul etmeyen diğer bağımsız bölüm maliklerine açılıyor.


Arsa paylarının düzeltilmesi davası sulh hukuk mahkemesinde açılabiliyor. Ayrıca, arsa payının düzeltilmesi davasında herhangi bir hak düşürücü süre sınırlaması bulunmuyor. Arsa paylarının yeniden düzenlenmesine ilişkin davalar anayapının kat irtifakı veya kat mülkiyeti statüsünü koruduğu sürece açılabiliyor. 



Arsa payını kim, nasıl belirler?


Geri Dön