28 / 03 / 2024

Ekspertiz kaç günde gelir?

Ekspertiz kaç günde gelir?

Gayrimenkulün değerinin belirlenmesi işlemi ekspertiz olarak adlandırılıyor.Ekspertiz işlemi uzmanlar tarafından gerçekleştiriliyor.Peki ekspertiz kaç günde gelir?İşte ekspertiz için gerekenler ve ekspertizin gelme süresi..



Ekspertiz kaç günde gelir?

Konut kredisi, gayrimenkul alım satım işlemlerinde, alıcıların izledikleri yollardan biri oluyor.Konut kredisi alanların sayısı her geçen gün artarken ekspertizlerin sayısında da artış oluyor.


Ekspertiz, gayrimenkulün değerinin belirlenmesi için yapılan incelemelere ve sonrasında hazırlanan rapora deniyor. Bu işi yapan uzmanlar ise eksper olarak nitelendiriyor.


Ekspertiz işlemi için uzman kredi kuruluşu tarafından seçiliyor. Eğer gayrimenkulun değerini ölçmesi için uzman kişiyi alıcı seçecek olur ise son sözü kredi kuruluşu veriyor.


Genelde konut kredisi çekmek için alıcılar bankaya başvuruda bulunduklarında banka ekspertizlik ücreti almıyor.Kredi onayını, miktarını ekspertiz onayı dahilinde belirliyor. 


Ekspertiz raporu hazırlanırken göz önünde bulundurulan hususlar şu şekilde sıralanıyor:


-Gayrimenkulün açık adresi,

-Gayrimenkulün lokasyonu, 

-Gayrimenkulün kaç yaşında olduğu, 

-Gayrimenkulün imar durumu, 

-Gayrimenkulün alanı, 

-Ulaşım özellikleri, 

-Fiziki durumu, 

-Altyapısı.



Ekspertiz işlemi, kredinin onaylandığı gün veya bir sonraki günde yapılıyor. Eksper, gayrimenkule gelerek gerekli incelemeleri yapıyor ve yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan rapor, bankaya sunuluyor. 


Kredinin onaylanması, ekspertiz işlemlerinin yapılması ve ekspertiz raporunun sonuçlanması ortalama bir haftalık süreyi buluyor.



Konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön