23 / 04 / 2024

Ekspertiz nasıl değer biçer?

Ekspertiz nasıl değer biçer?

Ekspertiz; bir uzman tarafından gayrimenkulün değerinin belirlenme çalışmasına deniyor. Ekspertiz raporu sonucunda banka müşteriye kredi veriyor. Ekspertiz raporda nelere dikkat eder? Peki, ekspertiz nasıl değer biçer?




Ekspertiz nasıl değer biçer?


Bankadan görevlendirilmiş olan eksperler konutu incelemeye alıyorlar. Yapılan incelemeler sonucunda bankaya bir ekspertiz raporu sunuluyor. Arsa değeri, bina değeri, ulaşım, alt yapısı, imar durumu gibi durumları inceleyip değer biçme işi ekspertiz olarak tanımlanıyor.


Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Tüketici isterse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor. 


Ekspertiz raporunda bir sorun çıkması halinde ekspertiz raporunun iptali için Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabiliyor.


Ekspertiz nasıl değer biçer?

Gayrimenkul eksperleri, hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen satışları karşılaştırarak, beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ediyorlar. Bu analiz sonucunda gayrimenkulü bir piyasa değeri biçerler. Konut ekspertiz raporu  altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.



Konut ekspertizi nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön