19 / 04 / 2024

Ekspertiz raporu anlamı!

Ekspertiz raporu anlamı!

Ekspertiz raporu anlamı, gayrimenkulün piyasa değerinin tespiti olarak ifade ediliyor. Satın alınmak istenen bir konut için kredi kullanılmak isteniyorsa bankanın şart koştuğu ekspertiz raporunun alınması gerekiyor...




Ekspertiz raporu anlamı!


Ekspertiz raporu anlamı kısaca gayrimenkulün değerinin tespit edilmesi olarak ifade ediliyor. Satın alınmak istenen bir konut için kredi kullanılmak isteniyorsa ekspertiz raporu alınması gerekiyor. Çünkü alınacak olan bu ekspertiz raporu bankanın kredi vermesinde büyük rol oynuyor. Banka ekspertiz raporuna göre kredi miktarını belirliyor.


Ekspertiz raporu satın alınmak istenen konutun yaş, konum gibi özelliklerine göre değerini belirliyor. Ekspertiz raporunu konutun piyasa değerinin belirlenmesi şeklinde özetleyebiliriz. Ekspertiz raporunu gayrimenkul değerleme uzmanları yapıyor. Bu kişiler lisanslı olarak eksperlik görevini üstlenen kişilerdir. 


Evin ekspertiz raporunu hazırlayan eksperler bu raporu ilgili bankaya veriyor. Bu aşamada banka evin tespit edilen değerine göre kredi miktarına karar veriyor. Tabi banka ekspertiz raporuna göre kredi başvurusunu da kabul etmeyebilir. Böyle bir durum söz konusu olursa yapılan ekspertiz işleminin ücreti geri ödenmez. Kredi çıksa da çıkmasa da ekspertiz ücreti ödenmesi zorunludur.


Konut için ekspertiz raporu anlamı na değidikten sonra bir örnekle talep edilen krediyi şöyle açıklayabiliriz: Ekspertiz raporunda değeri 200 bin lira olarak belirlenen bir ev için banka her zaman olduğu gibi yüzde 75'lik kısmı kredi olarak verecektir. Yani yüzde 25 peşinat ödenmesi zorunludur. Buna göre 50 bin liranın peşin ödenmesi gerekiyor. Kalan 150 liralık bedel içinse banka kredi veriyor. Eğer peşinatınız yoksa ve bankadan 200 bin liranın tamamını talep ederseniz bu durumda da sahip olduğunuz ikinci bir gayrimenkulünüz için banka ipotek koyacaktır.



Konut kredisi ne demektir?
Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi!
Ekspertiz raporu nasıl alınır?
Gayrimenkul değerleme uzmanlığı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön