29 / 03 / 2024

Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?

Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?

Ekspertiz raporu başvurusu kredi ile konut alınmak istendiğinde yapılıyor. Çünkü kredi verecek olan tüm bankalar öncelikle ev için ekspertiz raporu istiyor. Peki, ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?



Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?



Ekspertiz raporu başvurusu kredi ile konut alınmak istendiğinde yapılıyor. Çünkü kredi verecek olan tüm bankalar öncelikle ev için ekspertiz raporu istiyor. Buna göre bankalar hem kendini garantiye alıyor hem de vereceği kredi miktarını belirliyor. 


Konut kredisine başvuru yapıldığında bankalar kendi seçtikleri eksperleri gayrimenkulün değer tespiti için görevlendiriyor. Ancak isterse müşteri kendisi de eksperini seçme hakkına sahip oluyor.


Konut ekspertiz raporunu bu konuda uzman ve lisanslı eksperler düzenliyor. Ekspertiz raporu başvuru yapıldığında eksperler konutun piyasa değerini belirlemek için çeşitli araştırmalar yapıyor. Bu araştırmalar maliyet, emsal ve gelir indirgemesi yöntemleri kullanılarak yapılıyor. 


Genelikle satış karşılaştırması yada maliyet hesabına göre hazırlanan ekspertiz raporu ilgili bankaya veriliyor. Karşılaştırma yani emsal yöntemi ile hazırlanan rapor için o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatı ile kıyaslama yapılıyor. Maliyet hesabında ise inşaat maliyeti göz önünde bulundurularak rapor hazırlanıyor. Ayrıca konutun bulunduğu bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesince araştırılıyor.



Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor. Rapor kontrol edilip, bankaya gönderiliyor. Son olarak banka tarafından baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.




Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön