29 / 03 / 2024

Ekspertiz raporu kaç günde çıkar?

Ekspertiz raporu kaç günde çıkar?

Ekspertiz raporu kaç günde çıkar?: Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1 yada 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor. Eğer kredi talebi onaylanırsa kredinin kulandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor...




Ekspertiz raporu kaç günde çıkar?


Bankaların konut kredilerinde kredi karar verebilmesi seçilen evin kredi kullanacak kişinin ödeme şartlarını aşmayacak olmasına bağlıdır. Yani aylık geliriniz ile ödeyebileceğiniz miktarların uyumlu olması gerekiyor. Evin bulunduğu il, ilçe, evin kaç senelik olduğu, evin tamamlanmış ya da inşaat halinde olması, evin kat mülkiyetinin olup olmaması, değeri de, kredi kararını doğrudan etkiliyor. Ayrıca bankalar kredi kullanarak almak istediğiniz ev için bir ekspertiz raporu da talep ediyor.


Standart olarak evin ekspertiz değerinin en fazla yüzde 75’i kadar kredi kullanılabiliyor. Bu arada unutmayın evin ekspertiz değeri her zaman satış bedeline eşit olmayabilir. Tapu bilgilerine ya da evin mevcut durumuna bağlı olarak satış bedeli ile ekspertiz bedeli farklılık gösterebiliyor. Buna ek olarak banka, rapordaki ekspertiz değerini yukarı ya da aşağı yönde çok az da olsa değiştirme yetkisine de sahiptir. Satın alınmak istenen evin değeri ekspertiz raporuna göre aşağı gösteriliyorsa bankaya daha fazla peşinat ödenmesi gerekiyor.


Kredi başvurusunun ardından banka müşteriyi arayarak kredinin vadesi, faizi ve masrafları hakkında bilgi veriyor. Bilgilendirme sonrasında kredi başvuru girişi için nüfus cüzdanı, gelir belgesi, başvuru formu, tapu fotokopisi gibi evraklar isteniyor. Sonra da banka, kredi kullanabilme durumuna bakarak ön onay veriyor ve ekspertiz raporu için ilgili firmayı yönlendiriyor. Bu aşamada müşteriden ekspertiz ücretini yatırması isteniyor. Kredinin kullanılamaması durumunda bile ekspertiz ücretinin ödenmesi gerekiyor. 


Ekspertiz raporu kaç günde çıkar?


Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1 yada 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor. Eğer kredi talebi onaylanırsa kredinin kulandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor. 


Ekspertiz raporu kaç günde çıkar? sorusunu bu şekilde yanıtladıktan sonra kredinin kaç günde çıkacağına değinmekte fayda var: Başvuru sonrası konut kredisi kullanma süresi herşey yolunda gider ve problem çıkmaz ise 5 ila 10 iş günü arasında değişiyor.



Gayrimenkul değerleme yöntemleri!
Ev ekspertiz raporu nedir?
Ekspertiz raporu nasıl alınır?
Ekspertiz raporu anlamı!





Geri Dön