29 / 03 / 2024

Ekspertiz raporu nereden alınır?

Ekspertiz raporu nereden alınır?

Ekspertiz raporu nereden alınır?: Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Ancak tüketici dilerse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor...




Ekspertiz raporu nereden alınır?


Konut ekspertizi, konut kredisinde zorunlu bir aşamadır. Konut ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılan konutun değer tespit süreci oluyor. Tespit edilen gayrimenkulün değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirler.


Eksperlerin görevi, gayrimenkulü değerlendirmek ve kredi kuruluşu için pazar fiyatını belirlemektir. Genelde, gayrimenkul eksperlerini kredi veren kuruluş belirliyor. Buradaki amaç, kredi verilen kuruluşu korumaktır. Çünkü eksperlerin belirlediği değer son kararda büyük önem taşıyor.


Konut ekspertiz raporu nereden alınır?


Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Ancak tüketici dilerse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor


Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alır. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi takyidat olup olmadığı ilgili tapu dairesinde araştırılıyor.


Ayrıca, raporda gayrimenkulün değerini düşürebilecek olası ihtimaller listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor.


Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.



Gayrimenkul değerleme tebliği!
Emlak ekspertizi nasıl olunur?
Gayrimenkul değerleme esasları!





Geri Dön