28 / 03 / 2024

Elazığlılar: TOKİ bize ev yapsın

Elazığlılar: TOKİ bize ev yapsın

Köylüler ikinci gecelerini de Kızılay'ın kurduğu çadırlarda ve meydanlarda yaktıkları ateşlerin başında geçirdi



Yaşadıkları acılara rağmen köylerini terk etmek istemeyen depremzedeler, yağan yağmurla birlikte çamur içinde kalınca, kalıcı konutlar yapılana kadar konteyner istedi.

Helin'e teyzesi bakacak

Annesi Melike Yüksel ile babaannesi Kibar Yüksel'in çöken evde üzerine kapanıp mucize şekilde hayatta kalmasını sağladığı 15 günlük Helei Yüksel, Elazığ'da yaşayan teyzesinin yanına götürüldü. Helen'in babası Davut Yüksel ise "Olay gecesi erkekler bir evde kadınlar da bir evdeydi. Sabaha karşı büyük bir gürültü koptu. Hemen aklıma kızım Helin ve ailem geldi. Maalesef annemi, babamı ve eşimi kaybettim. Akşamları çadır soğuk olduğu için Helin'i Elazığ'daki yakınlarımızın yanına gönderdik" diye konuştu.

Kendimiz ev yapamayız

Okçular Köyü'nden Ali Barut, depremzedeler adına "Çadır ilk geceye göre, ısınma konusu daha iyiydi. Kızılay yemek dağıtıyor. Battaniye dağıttılar. Biz TOKİ'nin bize ev yapmasını istiyoruz. Kendi imkanlarımızla ev yapacak durumumuz yok" diye konuştu.

Tuvalet ve banyo istiyorlar

Okçular Köyü'nde depremzelerin sıkıntılarında biri de tuvalet. Sorunu enkaza girerek gidermeye çalışan köylüler, seyyar tuvalet ve banyo kurulmasını istiyor. Depremzedelerden Zöhre Şekerdağ, "Tuvalet konusunda erkekler, bize göre daha rahat. Çevre köylere gidebiliyorlar. Ama biz çadırdan kıpırdayamıyoruz. Evlerdeki tuvaletlere girmeye korkuyoruz. Çünkü sürekli artçı depremler oluyor. Depremin tozu toprağı hâlâ vücüdumuzda" dedi.

8 yaşındaki Keko'nun anne ve kardeş acısı

Depremde annesi ile 3 yaşındaki kardeşinin öldüğünü dün öğrenen 8 yaşındaki Keko Çiçek, Okçular Köyü'ndeki iki katlı kerpiç evlerinin enkazına koşarak, "Annem burada" diye ağlamaya başladı. Keko Çiçek, babası yurtdışından döndüğünde ona teslim edilecek.

51 değil, 41 kişi ölmüş

ELAZIĞ'da, geçen Pazartesi sabaha karşı meydana gelen 6.0 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 41 olduğu ortaya çıktı. Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan, "Ölü sayısındaki karışıklığa, ölenlerin resmi kayıtlardaki ve köyde kullandıkları isimlerinin farklı oluşu yol açtı. Ölen bazı kişiler 2 kez sayılmış. Ancak yapılan çalışmalar sonunda sayıyı ortaya çıkardık. 10 kişinin eksik çıkması bizi bir nebze de olsa sevindirdi" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise ölü sayısı konusunda "51 kişi valilik ve ilgili bakanlıkların ortak tespiti. Bir ilçe kaymakamının açıklaması değildir. Bana şu ana kadar 41 diye bir rakam gelmedi" dedi.

Günlerdir can çekişiyorlar

Depremde enkaz altında kalan hayvanlar en az insanlar kadar talihsizdi. Onların ne cesetlerini çıkaran vardı, ne de yaralılarını kurtarmaya çalışan. Enkaz altında kalan hayvanların yaşam mücadelesine kimse aldırmıyordu. Yukarı Demirci Köyü'nde enkaz altındaki bacakları kırılmış ineklerin hali içler acısıydı.

Geçmiş olsun

ESKİ DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, memleketi Elazığ'a gelerek köylülere başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Okçular Köyü'ndeki taziyelere katılan Ağar, kerpiç evlerin yeni bir mesele olmadığını, bu sorunun çözümü için proje ve kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi.
Hürriyet


Geri Dön